Accessoarvåren 2015


Tiden är kommen att checka ut hösten – och ta ett stadigt grepp om den nya säsongen. Bon har rensat bland modehusens krimskrams och skiljt agnarna från vetet. Här är den ultimata guiden över vårens sex hetaste accessoartrender.

Louis Vuitton
Fendi
Dior
Ralph Lauren
Dolce & Gabbana
Gucci

PRÅLVÄSKAN Efter säsonger av minimalistiska, diskreta och enfärgade väskor återgår vi till statementväskorna. Tänk typ 2007 – more is more. Skimrande kedjor och spännen, glansiga skinn, knalliga mönster, loggor och spännande färgeffekter.

För säsongen har många modehus valt att modifiera sina mest ikoniska väskmodeller med en rejäl blowout – med nyrikt blod från Moskva som målgrupp.

Versace
Tom Ford
Prada
Calvin Klein
Roberto Cavalli
Saint Laurent

SVINDLANDE HÖJDER Våren tillbringas uppe i skyarna med feta klackar och stadiga sulor. De nätta sandaletterna är ett minne blott – nu skor vi oss rejält och chunky. En tacksam trend, aldrig har det varit så lätt att gå i ett par ergonomiskt tacksamma och samtidigt säsongsriktiga raketklackar.

För den som vill gå steget längre finns slip-in-varianten som stylas tillsammans med ett par ljusa flairbyxor, eller en kort a-linje-formad kjol, gärna med knäppning och i hård mocka.

Balmain
Alexander McQueen
Haider Ackerman
Burberry Prorsum
Dsquared2
Isabel Marant

SKÄRPNING En markerad midja är säsongens viktigaste detalj. Ett skärp, ett snöre eller varför inte en rosa fjäderbakelse runt torson? Det går att dra åt i princip vad som helst – klänningar, skjortor, tröjor, jackor och kappor. Silhuetten blir graciös och benen ser oändliga ut. Så: Let’s totally belt it!

Balmain
Acne Studios
Stella McCartney
Givenchy
Ralph Lauren
Narciso Rodriguez

STRYPTAG Choketrenden debuterade redan för ett par säsonger sedan. I vår exploderar den. Halsband i form av båtkedjor, juvelband och plexiglasskenor är detaljer som ger looken en dramatisk take. Med lite skicklighet förlängs också halsen. Favoriten här är Givenchy som skapat extraordinärt lyxiga chokers för säsongen.

Céline
Gucci
Loewe
Lanvin
Loewe
Marc by Marc Jacobs

MATEMATIK Geometri, derivator och kurvor. Skolmatten stakar ut kursen för en en av vårens stora trender. Pyramidväskor, månglasögon och kubiska smycken var signifikanta inslag när husens vårkollektioner visades i höstas.

Loewe tar tillsammans med Céline täten för trenden, som förutom på accessoarer även syns på skor och plagg den här säsongen.

Alexander McQueen
Chloé
Dsquared2
Hermès
Alberta Ferretti
Isabel Marant

SPARTACUS “Gladiator S/S 2015”. Catwalken dränktes av gladiatorsandaler i alla dess former, färger, höjder och design – aldrig tidigare har jag sett en trend vara så återkommande. Krasst räknat skulle jag tro att kanske åtta av de tio största modehusen anammade gladitorsandalen. Dsquared2 gör vårens mest vågade.