Bon premiärvisar Sanna La Fleurs första klädkollektion


Regi Stina Lütz (http://stinalutz.com/)

Artisten och musikproducenten Sanna La Fleur är sedan sex år tillbaka bosatt i Berlin där hon driver sitt eget skivbolag Power Plant. Nu gör hon sin första klädkollektion under namnet Power Plant Elements, en androgyn och tidlös kollektion lokalproducerad i den tyska huvudstaden. Bon.se premiärvisar presentationsfilmen.

 La_Fleur_1_bw

Att mode och musik har ett symbiotiskt förhållande råder det inga tvivel om. Modeskapare söker inspiration i musikvärlden, nya musikstilar kommer sällan utan en tillhörande modetrend och det är svårt att föreställa sig en modevisning utan ett soundtrack. Det var efter att musikproducenten Sanna La Fleur upptäckte en efterfrågan på merchandise från sitt skivbolag Power Plant, som hon tillsammans med designern Stacey DeVoe skapade kollektionen Power Plant Elements.

– Självklart var merchandise något jag kunde tänka mig att jobba med – men på mina premisser. Jag ville skapa plagg som jag själv skulle vilja klä mig i, något som kändes som jag, som Power Plant.

Power Plant Elements består av tre konstformer: mode, film och musik. Ser du kollektionen som en ren klädkollektion, en film eller ett annorlunda musikprojekt?

Power Plant Elements är en klädkollektion, men idén hade aldrig blivit verklighet utan musiken. Den är grundstenen i allt jag gör, något som andra projekt får växa fram ur. Mode och musik är två identitetsskapande konstformer och för många två viktiga uttrycksmedel. Tillsammans skapar de ett alternativt sätt att kommunicera på, ett språk av klädda ord. Mode och musik föder många gånger varandra, vilket Power Plant Elements är ett bra exempel på.

PPE-video-bild-3

Varför valde du att presentera Power Plants Elements i form av en film?

– Redan innan vi påbörjade arbetet med Power Plant Elements visste jag att jag ville gestalta kollektionen med hjälp av film och musik. En modevisning kändes inte rätt, det passade liksom varken mig, plaggen eller mitt skivbolag. För mig var det viktigt att presentationen av Power Plant Elements skulle berätta en historia.

Som lyder..?

– Det är en metaforisk film som är tänkt att utspela sig på en annan planet, en plats där bara ”power plants” kan växa och frodas. Filmen gestaltar hur dessa ”power plants” växer upp ur marken och med hjälp av näring från de fyra elementen får kraft och blommar ut.

Det är en kaxigt snygg och välgjord film där scenografi, soundtrack och plagg flörtar med Berlins klubbkultur, ett fenomen som Sanna La Fleur känner väl. Sanna började som farmaceut i Stockholm, men tog under hösten 2007 tjänstledigt för att flytta till Berlin. Väl där grundade hon skivbolaget Power Plant, en kreativ plattform där hon fick sköta allt på egen hand.

– Via Power Plant kunde jag själv bestämma vad som skulle produceras och släppas, oavsett om det var min musik eller någon annans.

Hur influerar Berlin dig och ditt kreativa skapande?

– För mig är Berlin är en levande organism som ständigt växer och utvecklas. Det är en internationell samlingsplats för kreatörer och konstformer där människor värnar om sin frihet. När jag för snart sex år sedan tog tjänstledigt för att flytta hit var det för att hitta inspiration, och det har jag verkligen gjort.

_MG_2125 _MG_2185 _MG_2068 

Hur känns det nu när kollektionen är färdig?

– Det känns jätteskönt! Efter att ha arbetat med något så länge är det roligt att se att resultatet blev så bra.

Har du planer på att fortsätta ditt modeskapande?

– Självklart vill jag fortsätta! Jag och Stacey har redan börjat fundera över hur vi ska gå vidare och utveckla Power Plant Elements.

 

Sanna La Fleurs kollektion Power Plant Elements kommer finnas tillgänglig för försäljning på hemsidan och på JUS 7–20 juni. POWER PLANT ELEMENTS visas onsdag den 5 juni kl 18-21, på Galleri Bon, Högbergsgatan 18. OSA för att närvara till [email protected].