”Inspirerande och talanglösa nollor”


Daniel Björk: ”Om det är något som Instagram har exponerat är det hur tomma folks liv är.”

Jag har under helgen konstaterat att jag är en omodern och patetisk människa. Jag tror nämligen fortfarande på att bo i En Spännande Stad. Detta måste jag genast sluta med.

Orsaken till detta är att drömmen om London/Paris/New York nu är så mainstream att det måste klassas som höjden av banalitet att vilja bo i En Spännande Stad. Paris är fyllt av unga människor som införskaffat en kamera och ett Instagramkonto och följer sina drömmar. Ett litet råd från mig: Följ inte dina drömmar. I alla fall inte när dina drömmar är att ta blekljusa bilder av kakor, kaffe, blommor och ”vackra byggnader” i Paris.

Om det är något som Instagram har exponerat är det hur tomma folks liv är. Aldrig att det visas tecken på kulturellt intresse (mer än den mest pliktskyldiga utställningen ”man bara måste se!”). Aldrig att man får se tecken på något slags originalitet. Aldrig att någon berättar något för en som överraskar. Det är ”snygga bilder” på ett liv levt i tristess (men man bor i En Spännande Stad!).

Jag tror det är detta som hipsterkulturen utmynnat i: Ett slags estetiserad mainstream helt utan personliga uttryck. Istället konsumerar alla exakt samma saker, på exakt samma sätt. Man knackar på Instagram-höljet, men det är ingen därinne. Vår värld har tagits över av Manchurian Hipsters/Creatives.

”Situationen förvärras av att allmänheten helt saknar smak.”

Det fanns dekorum förr i tiden. Man förväntades ha talang innan man följde sina drömmar. Nu är talang något onödigt och i dess ställe finns driv och vilja. En gång fanns det gatekeepers som hade berättat för dessa kreativetsanalfabeter att deras framtid stavades kontorsjobb. I dag är gatekeeperns jobb att hitta människor som levererar. Att de levererar skit är oväsentligt.

Situationen förvärras av att allmänheten helt saknar smak. Jag lägger ingen skuld på dem, man måste utveckla smak – inom vindrickande som inom konst som inom musik. Vem har tid med sådant i dag? Sålunda kan en talanglös nolla snart ha en halv miljon följare på Instagram trots att det hen gör inte skiljer sig från någon annan. Det enda som är viktigt är att hen är inspirerande. Vilket egentligen bara betyder att hen köpte en kamera och följde sin dröm. Hen hade driv.

Ja, jag vet att jag har gammal gubbe-mössan på mig nu, men det hindrar inte att jag har rätt. Alla vet att Instagram är fyllt av poänglösa kopior av kopior.

Men Instagram är som tur är nutiden, inte framtiden. Någonstans sitter en ung person och tänker att det töntigaste som finns är att följa sin dröm och vilja bo i En Spännande Stad. Hen gör något annat istället. Förhoppningsvis har hen också talang.