Ögongodis


Flickor, vi måste prata allvar. Det gäller ögonen. För stunden ignorerar vi helt djupa tankar om tunnlar in i människans själ, nu är det fokus på helvetet som tenderar dras till ögonområdet. Det mörka, blåskimrande. Det puffiga. Det torra, fårade. Linjer och rännor som med tiden gnager sig allt längre in genom epidermis, långt ner i dermis där kollagenet och elastinet kämpar för sin överlevnad. Jag ryser. Ryser ni?
Jag tänker ibland på aktiviteterna i min hud som ett tevespel. Det finns good guys och bad guys som slåss och sliter om makten. I tjuvlägret står de fria radikalerna och UV-strålarna som sipprar in varje dag. Där finns också inflammationerna som härjar i min kropp, oftast inte märkbara för någon kroppsdel förutom min hud, som tjafsar tillbaka med eksem, finnar och ilskna rodnader (visste ni förresten att det ska finnas en koppling mellan hög IQ och atopiskt eksem?). I andra ringhörnan The Good Cops – maten som sprätter av inflammationshämmande antioxidanter, vitaminerna, fettsyrorna, syret, Q10-enzymet och alla krämer vi tankar ner för att uppmuntra kollagenet och elastinet att hänga kvar till det bittra slutet. Genom epidermis skickar jag ner ekologiska oljor, aha-syror, peptider och allt mina vänner där nere i grottan behöver för att spöa arslet av fienden.
Under sommaren slog jag på stort och skickade vid tre tillfällen in sprutor med hyaluronsyra*, som vid det här laget har gängat sig med mitt eget kollagen och lagt sig som en jämn stoppning under ansiktet. Jag är 32, men mitt ansikte är äpplekindat och slätt som en spänstig nektarin utan att någonsin ha känt en botoxnål.
 Men där finns ett undantag – ögonområdet. Denna tunna, spröda fågel till ansiktsparti, som inte mäktar med sputor, kornpeeling, sena nätter och kiknande skratt (din torra jäkel, du kan väl inte straffa mig för att jag skrattar?!). Här gäller fingertoppskänsla. Vänliga krämer som duttas på yours highness – givetvis inte på ögonlocket! – ska det vara. För mycket gottis och madame plufsar upp direkt. Och givetvis specialmasker, specialpeeling och special-what-have-you. Ögonpartiet är ansiktets diva, och vem är jag att neka?
 Mörka ringar, rynkor och fnas, smaka på denna trio och så ses vi i nästa liv.

 

***

Rodial Dragon’s Blood Eye Gel- Rodial’s Dragon Blood-serie är känd som “ansiktslyft på burk”, och ögongelén verkar i samma anda. Tar ner puff, lugnar och svalkar känslig hud och – viktigast av allt, “plumpar” upp huden så ytan blir jämnare. Precis som ansiktsditon lägger sig gelén som en ultratunn film som lyfter upp och jämnar ut hudtonen (ryktet säger att Lady Gaga preppade hela fejjan med Dragon Blood Sculpting Gel innan Golden Globe-galan). Spruta utan spruta kan man säga. Drakblodet kommer från ett träd, och gängar sig med godsaker som rosenvatten och arnica.

Murad Hydro-Dynamic Ultimate Moisture for Eyes – En hederlig fuktbomb kommer lastad. Jag är notoriskt torr runt ögat, och ibland krävs ett tungt artilleri som denna från doktorsmärket kultförklarade Murad. I åtta timmar, alltså en god flickas nattsömn, pumpas huden med fukt som visar rynkorna var skåpet ska stå.

YSL Forever Youth Liberator Eye Zone Serum – Och nu – Vetenskapens Värld! Dagens ämne: glykobiologi. Glykaner finns naturligt i huden och har en avgörande inverkan på balansen i huden. Med åren minskar glykanerna i antal, vilket gör att cellerna “stängs ner” och blockerar processer som är involverade i hudens ungdomlighet. YSL har kokat ihop en kombination av glykaner som låser upp cellerna och aktiverar ungdomligheten. Det tog 100 års forskning, men allt vi 30-plussare behöver göra är att skruva loss pipetten och beskåda tidens återtåg. Om all biologi ändå levererades så här raffigt!

Dagens PS. Ole Henriksen gör en fantastisk peeling för ögonområdet – Truth is in The Eyes. Jag svär – mörka ringar och linjer minskar så det syns. Den peelar försiktigt och fint med syror, alltså inga korn som hoppar in i ögat. Viktigt att använda SPF ovanpå dagtid (fast det gör vi ändå av gammal vana, visst?).

* Restylane Vital Skinbooster