Swedish School of Textiles S/S 2016


“På ständig flykt från det fysiska eller in i det abstrakta.” Studenterna från Textilhögskolan i Borås visade upp sin innovativ design på Fashion Week i Stockholm S/S 2016.

Tema Examen

Färger Alla!

Atmosfär Kreativt kaos

Sammanfattning Det är lite svårt att sammanfatta 22 kollektioner, men det fanns några riktningar som är värda att nämnas. Det verkade hos studenterna finnas en vilja att koppla sig loss från kroppen, kläderna stretade emot det underliggande, verkade på ständig flykt från det fysiska eller in i det abstrakta. Borås Textilhögskola har tidigare uttalat att de ser studenternas kollektioner som idéer som kastas ut för att kanske fångas upp av någon. Det är fine, men det ger också ett intryck av att kollektionerna är skisser, förstudier och personerna som är tänkta att ha kläderna är som spöken.

Det finns en hel del intressanta förslag och kreativa visioner här, eller för den delen roliga looks, men slutintrycket blir ändå att den kreativitet och uppfinningsrikedom som frodas borde pushas längre. Mode är i slutändan den svåra konsten att konkretisera en idé och göra den till en del av en garderob. Eller inte en garderob, någons garderob.

Utropstecken Hurra för nya förmågor!

Frågetecken Många, men det är också poängen med studenters idéer.

Bakom kulisserna Swedish School of Textiles S/S 2016. Fotografi Rasmus Signeul Punsvik

Fotografi Mathias Nordgren