Annah Björk

Sommarhit: Iman gör låtar som smakar gott

Vet ni vad som just hände? Iman släppte årets sommarhit – som i soundtracket till kommande soliga månader, självaasommarplågan får någon annan stå för.  Not Down 4 Whatever är en girlpowersmocka på små lätta moln. Jag haffade Iman, ni vet hon som skrev Zara Larssons Lush Life, och snackade lite om nya låten, att hon är en av landets bäst klädda kvinnor och så klart om feminstisk aktivism genom pop.

 

– It’s been a loooong time coming. Kan inte vara mer taggad just nu!! Jag har gjort låten med Jake Manson från den brittiska duon Blonde, och skrivit texten med Zannah. Vi har alltid så bra flow tillsammans. Och sen har Freedo (som var med och gjorde Lush Life) lagt några touches.

Vad handlar Not Down 4 Whatever om?

– Den handlar om att sätta sitt eget värde först och stå upp för den man är. Att prioritera bort människor som är dåliga för dig och att inte ta ngn skit!

Skrev du den i LA, när vi var där samtidigt tidigare i år?

– Haha nä faktiskt inte. Vi skrev den i London för ett år sedan men sen när jag var i LA så möttes jag och Freedo upp för att avsluta den!

Vad gjorde du mer i LA?

– Jag avslutade några andra låtar till min kommande EP, det var det största fokuset med resan.

Med vilka?

– Framför allt två asfeta killar som heter Axident och Big Taste (Company – Justin Bieber, Wiggle – Jason Derulo) men en massa annat spännande också.

Vilka är de viktigaste ingredienserna i din musik?

– Hmmm, melodier är väldigt viktiga för mig och de är nästan alltid vemodiga och lite tralliga. Och så är det så viktigt att orden jag sjunger låter gott, hehe. Kanske lite konstigt men de måste låta tilltalande, så att man vill äta dem!

Fattar precis. På vilket sätt bedriver du feministisk aktivism med din musk?

– Jag ju en tjej som gör musik och verkar inom musikbranchen helt på mina egna premisser. Jag kan skriva musik och sjunga om det jag vill och vara som den jag är. Antingen om jag vill skriva en straight up girl power låt som Not Down 4 Whatever eller en låt som helt enkelt INTE beskriver kvinnor som objekt utan istället så som dem vi är: mångfacetterade, glada och ledsna, knäppa, fantastiska – riktiga människor helt enkelt!

Varför är det viktigt?

– För att det alltid är viktigt att lyfta kvinnor på det sättet de förtjänar!

Du är låtskrivare också – vad har du på gång där + med vilka?

– Jag har lite hemliga projekt på gång, kanske inget jag kan prata om just nu men det kommer bli väldigt kul att få visa!:)

Din stil är amazing. Hur tänker du när du klär dig?

– Åh tack nu blir jag så glad!!!:’) Jag har alltid älskat att experimentera med kläder, ända sen jag var liten. Och jag får väl alltid idéer om koncept som ofta är tidsrelaterade. Nu är jag tillexempel väldigt inne på 2004-2009 tidens stil. Och gillar att leka med Paris Hilton/ fjortisstilen från 2007 – och så mixar jag det med moderna inslag framför allt i min sminkning, så att det blir en egen hybrid.

Jobbar du med stylist? Vem?

– Jag testade för första gången nånsin att jobba med en stylist i musikvideon till Not Down 4 Whatever och jag var livrädd. Eftersom jag vet väldigt tydligt vad jag ska ha för att förmedla det jag vill så var jag rädd att nån skulle komma och störa. Men Harun Delic,  stylisten jag jobbade med, är så fantastiskt duktig och väldigt lätt att jobba med så jag är väldigt nöjd med vad vi lyckades skapa!

Vad vill du signalera med din stil?

– Jag har inga direkta politiska signaler med min stil annat än att jag vill uppmuntra alla till att klä sig exakt som de vill utan hämningar och att man inte alltid måste vara ”sexig” eller ”attraktiv” enligt samhällets mått i kläderna man bär. Det ska vara kul och fritt att leka med kläder tycker jag. Jag gillar att leva genom min klädstil lika mycket som jag gör genom musiken.

Vad betyder kläder för dig?

– Det betyder allt. Inget vore kul utan dem och jag drömmer om att släppa ett eget märke i framtiden!