Annah Björk

20 frågor till Little Jinder

Hon har studerat ljudteknink på Paul McCartneys skola The Liverpool Institute for Performing Arts och gjort elektronisk musik på engelska i åratal. Men när Little Jinder släppte låten (och videon!) Ful och tråkig tjej i vintras tog hon plötsligt en egen, pastelligt regnbågsfärgad, kaxig, viktig och smart humoristisk plats i popsverige. I somras följde Josefine Jinder upp med att hångla med Melo i duetten Inga E Som Vi E. Och förra veckan kom ännu en klämtande kärleksballad, Rebecca och Fiona-samarbetet Vita bergens klockor.
 
Jag satt i ett hotellrum med utsikt över halva Berlin när jag hörde låten första gången. Fick genast hemlängtan men botade det hela med att ställa 20 frågor till Little Jinder.
 
Hon svarade med att berätta om hur det är att vara kungen av brustna hjärtan och vikten av att inte se ut som ”en anorektisk slätstruken jävla Acne-person”.
 
Och om när hon ljög för mig.
 

1782341_735924149794176_2121714454682079893_o

 

1. Hej Josefine, du är ju kungen av brutsna hjärtan! Hur mår ditt hjärta egentligen?

– Det är, som man kanske kan gissa, lite upp och ner.

2. Skriver du om annat?

– Ja.

3. Varför skriver du så många sorgsna kärlekssånger?

– Fråga min terapeut. Skoja.

4. Hur är det att skriva så privat och dessutom på svenska?

– Jag är inte särskilt privat som person. Jag tycker om att dela med mig och tycker det är falskt att skriva musik om saker man inte vet någonting om eller inte kan stå för. Det är inte intressant för mig att skriva om overkliga saker.

5. Vem är din förebild när det kommer till låttexter?

– Ingen nämnd ingen glömd.

6. Vilken är din bästa låt om olycklig kärlek?

– Portishead Roads.

7. Hjälper det att skriva musik om det?

– Nej. Det förändrar ingenting. Men det känns bra att vara produktiv, så det är en liten fix om det känns jobbigt ändå.

8. Hur hänger mode och musik ihop?

– Fråga nån som bryr sig om mode! Jag vet inte?? Jag kan ingenting om mode!!! Men jag älskar att se fräsch ut!!
     9. Hur mycket samspelar det visuella och din musik?

– Supermycket.

10. Min bloggkollega Tommie X stylar dig, hur inblandad är du, och vilka är dina stilikoner? 

– Det brukar se ut såhär: Jag kommer till Tommies kontor och river runt, han röker cigg och suckar ”du e jättesnygg i det där” och kastar på mig elva kilo löshår. Jag är ganska noga med vad jag har på mig så jag ser det inte som att han stylar mig. Vi gör det tillsammans och han är involverad i mer än bara styling, vi jobbar med allt visuellt kring Little Jinder tillsammans. Tommie är jävligt smart och har mycket bra ideér angående både artwork, hår, foto, videos.

11. Hur vill du se ut och vad vill du förmedla med det visuella?

– Som en söt cyberhora typ! Jag älskar färger, silver och plast.. och ben. Jag tycker om kroppar. Och jag tycker om hår. Jag tycker om krångliga material. Jag tycker om futuristiska och gulliga kläder. Det var inte särskilt medvetet från början men jag har nog börjat förstå att jag förmedlar att man inte måste se ut som nån anorektisk slätstruken jävla Acne-person. Det finns så mkt annat och så mycket ROLIGARE sätt att se ut på än typ ”cleana” snitt och dyra skor.

12. Du pratade om att lakanen från Ful och tråkig tjej skulle finnas till merchfösäljning, kommer något mer sådant och var kan man köpa det?

– Nej, jag ljög.

13. När kommer albumet?

–  I november!

14. Hur låter det?

– Det låter bättre och bättre för varje dag som går.

15. Vad heter det?

– Jag har inte döpt det än.

16. Vad har förändrats för dig sedan du började skriva på svenska?

– Allt? Jag har ett större och fett engagerat skivbolag och jag har lite mer pengar så jag har råd att fokusera. Det ger mig självförtroende och utrymme att utveckas.

17. Du har samarbetat med Melo och med Rebecca och Fiona, kommer fler samarbeten fram över?

– Ja! Men det blir en överraskning.

18. Varför har du jobbat med just dem?

– För att jag tycker om dom som personer. Skulle aldrig palla jobba med nått ösregn till personlighet.

19. Vad vill du ge musiksverige som fattas?

– Elektronisk musik på svenska.

20. Vad lyssnar du själv på?

– Det kan ni få höra i mina musikredaktörsprogram i P3 sista veckan i september!