Annah Björk

Ida Sjöstedts musik på catwalken

Okej, en till. Allra sist i serien om musik på årets modevecka i Stockholm är Ida Sjöstedt. Hon tycker musiken är det viktigaste elementet, näst efter själva kläderna. Hennes kollektion No more drama tonsattes med yogamusik.

 

 

Ida_Sjöstedt_Biography

 

Vad spelade du för musik på visningen?

– Jag gav min dj, Erik Wikström, en inspirationslåt. Det var Immarama med Stellamara som jag hört på ett yogapass. Sen bad jag honom göra en mix som skulle vara lugn och harmonisk men samtidigt mäktig, dramatisk och med en filmisk uppbyggnad. Utmaningen var att göra en stämningsfull, suggestiv mix utan beat.

 Hur blev det yogamusik?

– Jag har alltid en väldigt tydlig idé om vilken känsla jag vill ha i musiken. Sedan litar jag på att Erik tolkar det och hittar låtar som funkar. Vanligtvis lyssnar jag sen igenom hans förslag på ungefär 100 låtar – gör ett urval och sen sätter han ihop en mix. Det är ungefär samma process som när jag väljer tyger till kollektionen eller castar modeller för visningen.

Vad säger musiken om din kollektion?

– Musiken sätter stämningen för hela presentationen och den ska säga samma sak som kläderna. No More Drama var temat för den här säsongens kollektion och det genomsyrade både kläder, musik, hår, make och styling.

Var det någon livemusik?

– Nej

Vad har mode och musik för koppling enligt dig?

– Förutom att rockstars alltid haft en förkärlek för modeller och många designer ofta inspireras av musikstilar så har de ju en naturlig koppling just när det kommer till visningar. Jag är inte så musikintresserad i vanliga fall, men jag älskar att musiksätta en kollektion för visning. Oftast har jag en idé om att jag vill få publiken att skratta, få rysningar eller känna sig illa till mods. Efter kläderna är musiken det viktigaste på en visning –  det är där man kan framkalla riktiga känslor.

 

 

Bonus: Här är min personliga favoritlook från Idas visning. Fantastisk och fladdrande vidd.

IMG_1769