Annah Björk

Men kommer vår tid igen, Håkan?

Jag tror vår väg delar på sig här. Du kan ta motorvägen, men tar jag vägen här i den snåriga allén. Där vet man aldrig vad man hittar.

12_mg8466

Motorvägen, din väg. Den är upplyst, full av trafik och kantad av tydliga skyltar. Så att man vet vart man är på väg.

Håkan Hellström har just släppt sin nya singel Din tid kommer. Och javisst, det är en sällsynt välbyggt och orkestrerad rockdänga. För att vara en singel är den dessutom oväntat komplex och instrumental. Jag hör musiiiiikintresserade snubbar säga ”jag har aldrig gillat Håkan Hellström något vidare, men det här… Mmm” och så myser det gillande åt musikerglädjen i sången och drar referenser om indieversioner av Bruce fast alla vet att de lika gärna kan säga bossens namn. Och U2. Och Simple Minds. Och. Och .Och.

Men jag. Jag känner ingenting.

Håkan gör ingen hemlighet av att låten är skriven direkt för hans nya scen. De enorma arenorna. Spelningarna inför 70 000 personer som kollektivt svimmar av energin och euforin. Den liksom gnuggas fram i mixen av förväntningar och Håkans oförställda underhållartalang. Men där folkfesten går in, där går autenciteten ut.

Min version av Håkan Hellström har aldrig varit för alla. Han har varit för mig. För många mig, men inte för alla. Håkans perfekta outsiderimage är älskvärd, men det är omöjligt att identifiera sig som ett Håkanfan när alla är Håkanfans. Själva poängen försvinner. Kvar blir bara ett att vara som alla andra.

Ullevispelningen var magisk. Jag kände någon fånig stolthet – tänk att du (vi!) tagit oss hela vägen hit. Men själva konserten tar sig inte ens in bland mina topp fem Håkan-spelningar. Och jag har sett så många att jag för länge sedan tappat räkningen. Vissa turnéer har jag sett honom upp till fem gånger.

Nyheten att Håkan gör om Ullevi gånger två, gör mig bara illamående. Jag har sett de som hånade hans sång då stoltsera med sina biljetter nu. Ullevi är något man”ska göra” för att ”alla andra gör det”.

Och det är så långt ifrån Håkan Hellström jag någonsin kan komma. Själva antitesen till varför jag alltid vänt mig till hans musik och varför den hållit mig i handen genom hela mitt så kallade vuxna liv.

Din tid kommer symboliserar Ullevi-Håkan. Det är därför jag inte känner någonting. Den är inte för mig, den är för alla andra. Din tid kommer kör i full fart motorvägen västerut.

Och jag ramlar fortfarande gator fram utan kompass.

Du kan gå din egen väg nu.

Men jag hoppas vår tid kommer igen, att vägarna ändå korsas. För allén är inte så dålig ändå, när du går bredvid.

Fotografi av Mikael Dahl för Bon