Annah Björk

Reklamation av kjolen Mini

Skärmavbild 2014-04-01 kl. 16.32.48

 

 

Från: Annah Björk

Till: American Apparel

Datum: 2 april 12.30

Ämne: Reklamation av kjolen Mini

 

 

Kära American Apparel,

 

Jag vill lämna tillbaka mina kjolar, modell Mini.

 

Min kollega (och chef!) Kristofer Anderson skriver i en text att kritiken mot er uppmärksammade annons är moralpanik. Han har rätt att tycka och så vidare.

 

Men jag är av motsatt åsikt och skriver därför direkt till er.

 

Jag är en stort fan av just den här kjolen Mini, som ni säljer med en bild på en trosa mellan två blottade skinkor. Jag skojar inte när jag skriver att jag ägnade årtionden åt att leta, innan det visade det sig att ni sålde den perfekta tenniskjolen.

Nu äger jag två stycken. En ljusgul för sommaren och en svart för alltid.

 

Men sedan ett par dagar tillbaka är kjolarna för smutsiga för att användas. Jag vill lämna tillbaka dem och kräver pengarna tillbaka.

 

Ni förstår säkert.

När jag köpte dem kände jag till annonser med avklädda, svankade bloggare. Mina naiva och välvilliga ögon tolkade det som ett sätt att vara kontroversiell, frigöra kvinnans sexualitet och samtidigt våga visa lite hud på ett råare, fulare sätt.

Så långt är jag absolut med.

(Även om jag stoppat mina inköp i väskan istället för i er påse de senaste gångerna jag shoppat.)

Sedan dess har det trappats upp och i dag har jag sett en kvinnohatande annons för mycket.

Bilden på ”min” kjol, som just nu delas snabbare en befruktad cell är omöjlig att misstolka. Den ser ut att föreställa en ung flicka böjer sig fram. Genusfotografen säger till Resumé att rörelsen ser ut att ha med tvång att göra. Jag kan inte att tolka det annorlunda.

Man ser underbyxorna, modell barnbyxa, tydligare än kjolen.

Det är passivt våld. Och kjolarna jag köpt hos er är laddade med ett budskap jag fundamentalt är emot.

De är numera superkända för att säga ”våldta mig, jag är en liten flicka”. Och jag kan omöjligt vara en reklampelare för er obefintliga värdegrund.

 

Så, American Apparel, hur gör jag för att returnera mina kjolar? Den citronfjälrilsgula och den svarta.

Vart ska jag skicka dem och vem vill ha mina bankkontouppgifter?

 

Och när jag ändå har er på tråden: Vad vill ni med annonseringen? Maken till dödslängtan får man leta sig sjuk efter. Jag tror aldrig sett en så destruktiv kommunikation.

 

Att handla på American Apparel är från och med nu lika mycket dubbelmoral som att äta kött fast man känner till omständigheterna kring hur det blivit mat. Att se Roman Polanski-filmer och gå på Chris Brown-konserter och dra fram ”skilja konsten från konstnären”-kortet.

Inget av det har någonsin varit min grej.

 

 Jag väntar mig ett snabbt svar angående reklamationen.

 

Bestämda hälsningar

Annah Björk

 

PS. Jag kommer aldrig förlåta er för att ni sabbade min bästa outfit. DS