Annah Björk

Videopremiär: Sophia Somajo ”Klein Blue”

2008 spelade hon in en skiva på sin laptop, sjöng allt genom mikrofonen på datorn. Den här låten definierar slutet av 00-talet bra för min del. Nu är hyperkreativa Sophia Somajo snart aktuell med ep:n Freudian Slip Vol. 1 och poesiboken  Overkligheten. I dag är det premiär för videon till hennes singel Klein Blue som har supermycket kommersiell potential. Självklart ar den regisserad av Sophia själv.

Jag tänkte just skriva någonting om att Sophia Somajo måste lida av DIY-ADHD, men hindrade mig. Det är lite okänsligt och överilat att skriva kanske. Men så besvarade hon själv min första fråga med nästan exakt de orden.

Du har gjort låten, spelat in den, sjunger och regisserat videon? Var får du all energi ifrån?

–  Jag har liksom oändligt med energi. Jag tackar min ADHD för det. Tack. ”Varsågod”.

Har du regisserat film förut?

– Jadå. Jag har regisserat alla mina musikvideor. Det skiftar lite budget och tid bara. =)

Har du till och med jobbat med film?

– Nej, inte utöver mina musikprojekt. Däremot är jag väldigt intresserad av film och framförallt filmredigering. Jag lär mig väldigt lätt om jag har intresse för något. Jag lärde mig musikproduktion på samma sätt… genom att bara sitta och pilla i timmar. Jag tror att jag har bra instinkt liksom, resten är trial and error.

Vad vill du säga med videon till Klein Blue?

– Jag har undermedvetet iscensatt situationer och bilder som jag nu själv ser är symboliska. Den maskerade balettdansaren (Giovanni Bucchieri från bandet SISTER) står för något hämmat, något som hålls tillbaka och vill ut… Något med livet sparkandes inom sig. Kvinnan i svart står för mörkret och vemodet. Modern. Tryggheten till det som är bekant. Ibland kan mörker vara tryggheten… Om det är det man är van vid. Jag tror det betyder att jag känner mig redo att ta mig ut i ljuset och visa mina verkliga färger.

 Vad berättar låten om?

– Jamen, typ det… Att jag inte är färglös och tung. Att jag sprakar i Klein-blått.

SophiaSomajo-Press15-1-1

Vilka är dina viktigaste inspirationer?

– Pappa ”Clownen”, Yves Klein, Anish Kapoor, Bruno K Öijer, 2pac, Patti Smith, Låtsas.

Hur matchar du kläder matchar till din musik?

– Mycket svart såklart… Men längst inunder är jag blå, lovar!.. Stilinspirationer just nu är Patti, Hendrix och Andy Warhol när ”The Factory” var som ballast. 50% Saint Laurent och 50% Lisa Larsson, alltid androgynt.