EMMA VERONICA JOHANSSON

BEACH MARKS m.m. *PLUGGAR LITE*

IMG_5261

 

Bilden föreställer en råtta jag köpte på FAO Schwartz i New York en gång när jag var mycket isolerad och tänkte att ett decimeterstort gosedjur säkerligen skulle hjälpa. Det gjorde det, en aning. *it’s a kind of magic*

 

”Det första steget vid utmattning är steg I, vilket utgörs av en initial spricka som ofta börjar vid en repa på ytan eller en inre defekt såsom en inneslutning. I steg II växer sprickan lite för varje cykel som den utsätts för. Ytan får små millimeterstora böljeslagsmärken (kallas på engelska för beach marks och skall inte förväxlas med striations som är mikrometerstora), det vill säga en räffla för varje cykel som sprickan vuxit (se figur 1). I steg III, när sprickan vuxit tillräckligt mycket alternativt om sprickan utsätts för en större last, sker ett plötsligt, katastrofalt brott.”

 

Jag råkade hamna på Wikipedias sida om Hållfasthetslära när jag letade efter en annan sak (hemlig), stycket ovan är från sidan om utmattningslära/materialumattning. Så vackert att jag tappade min chipskorg (känns lite Mexiko med korg, alla vet jag älskar Mexiko) och bara…. Fällde en tår. Min mamma är någon form av ingenjör, jag kanske har det i mig (hoppas inte. skojar. vem vet, det är som det är.)? Så mycket poesi i detta påstått kalla, kala, döda!

 

”Hållfasthetslära är en teknologisk disciplin som beskriver förhållandet mellan mekaniska krafter och deformerbara kroppar.”

 

Slut för SYO-stunden för idag! (Oops, råkade jag avslöja att jag är typ 30 nu…? SYV? Studievägledare?)