EMMA VERONICA JOHANSSON

THE SKIRT OF SATAN

vinylkjol

Idag blir det mode för jag har hittat min drömkjol! Den är i barbierosa, stel lack och är PERFEKT. Det är första gången på väldigt länge jag hittat ett plagg som jag verkligen vill ha och som uppfyller 99/100 av mina kriterier för vad jag söker hos ett plagg och det faktum att den är sådär stel gör att det ser ut som att ett riktigt barbieplagg eftersom alla Barbies kläder är helt stela eftersom hon är typ skiiitliten men ändå syr alla sina kläder i vanligt tyg, den tokan.

 

Min nya drömkjol råkar även hänga och dingla inne hos hetaste butiken (att diskutera, i synnerhet på Bon.se) just nu – American Apparel. För en enkel människa som mig själv innebär det bara att jag antagligen köper ett plagg av skitkvaliteét. För andra betyder det att man indirekt stödjer barnporr (?), vill att kvinnor ska ha lägre löner och färre rättigheter än män (?) och att man får skylla sig själv om man blir våldtagen när man har deras kläder på sig (tror jag, eller jag kanske bara missförstod som vanligt) . Tänkte att jag nu skulle roa er med en lista i punktform med diverse såna här personliga åsikter som är så poppis nu apropå denna vinglas-storm! Enjoy!

 

 

EMMAS LISTA MED RANDOM ÅSIKTER OM AMERICAN APPAREL SAMT KRINGLIGGANDE ÄMNEN:

1.

Annah Björk, alla trosor som inte är string är inte ”barntrosor”. Ville bara säga det, haha. Love you, bitch!

2.

Okej *harklar mig och tar på mig läsglasögonen*. Genusfotografen… Kan du vänligen sluta peka ut mig som ett offer i underläge gentemot dig, I don’t need your fucking pity och jag och mina medsystrar (nej, du kommer aldrig vara en av dem) kan och bör föra vår egen kamp. Du kan bidra med vissa saker, som att inte bete dig som ett manschauvinistiskt svin, men vänligen sluta dela ut ett pris döpt till Årets Sexist i form av ett guldmålat kvinnobröst för det finns inget fult eller skamligt med kvinnobröst, varken guldmålade eller omålade, och om du fortsätter kommer jag personligen inrätta och dela ut ett pris till dig som jag döpt till Årets fittavunds-douchebag i form av ett guldsprayat, manligt skyltdockehuvud med rött läppstift förpackat i ett gredelint kuvert. Jag tror att Genusfotografen brukar surfa in på American Apparels hemsida, fantisera om hur tjejerna faktiskt är 15, översvallas av skamkänslor för att sedan skriva ett inlägg om hur hemska AA är med syfte att rentvå sig från sin denna synd och skam som de onda AA fick honom att känna. Men det är bara en teori, har inga som helst belägg för detta. :)

3.

Jag tycker liksom många andra att vissa av American Apparels bilder är skitfula och töntiga. De är ofräscha, omoderna, tafatt effektsökande. De porträtterar även kvinnor på ett ensidigt och ganska menlöst vis men nu har vi tyvärr haft det dåliga omdömet att välja att leva i ett kapitalistiskt samhälle och då kommer företag som vill ha dina surt förvärvade pengar konsekvent visa de bilder de behöver visa för att du ska köpa deras skit. Det finns ingen stor konspiration. Det finns inte gott och ont. Det finns bara kapitalism. Har du gått på den jävla lögnen om att du påverkar orättvisor eller skeva attityder med ditt enda verktyg a.k.a. konsumtion – att shoppa eller att bojkotta, så slå dig genast fri från denna illusion så kommer jorden kanske inte gå under heller *trevlig bonus*. Personligen relaterar jag ungefär lika lite till AAs menlösa modeller som alla andra kedjors. Har aldrig stått på knä i ett vattenbryn, aldrig stirrat målmedvetet mot horisonten med en hand i en kostymbyxficka, aldrig gungat på en blomstergunga o.s.v., o.s.v. Men lutat mig fram i en minikjol med flit har jag fan gjort. Både i vuxenstring och ”barntrosor”. Dock såg jag inte enfaldig ut medan jag gjorde det. Hoppas jag, i alla fall. :/

4.

Jag ser inte vad ni ser och tycker inte att modellerna ser ut att vilja våldtas (really?? alltså, hur sjuk fantasi har ni?) utan tror att en bilds värde och symbolik definieras av dess sammanhang och detta är anledningen till att de som nu hatar American Apparel inte hatar t.ex. Tumblrqueens, amerikanska hipstertjejer eller för den delen vissa svenska bloggare som har liknande, i vissa fall exakt samma, estetik. Precis som att skönhet ligger i betraktarens öga så ligger sexualiseringen och skambeläggningen av den där.

5.

Låt mig upprepa – det är helt jävla orimligt att påstå att tjejerna i dessa bilder förmedlar att de vill VÅLDTAS AV ÄLDRE MÄN. Att utmåla AA som svarta fåret är okonstruktivt och går inte på något sätt till kärnan av problemet utan fungerar mer som en samvetescleanser för konsumenter, ursäkta jag menar MÄNNISKOR.

6.

Jag tror inte att AA’s målgrupp för dessa annonser egentligen är varken vuxna kvinnor eller pedofiler. Vuxna kvinnor, med vissa undantag, shoppar nog någon annanstans och jag gissar att pedofiler inte brukar ha magtopp på sig (men vet inte säkert). Jag skulle gissa på att målgruppen är cirka 19-åriga tjejer som vill se ut som tjejerna i annonserna. Som kanske vill utforska sin sexualitet, som vill testa att se vad som händer om man har ”klassiskt sexiga tjejkläder” på sig. Som har minikjolar. Och magtoppar. Som lutar sig fram med flit för att du reagerar när de gör det. Som tilltalas av AAs marknadsföring. Som köper där på grund av den, inte trots den.

7.

Bojkotta gärna AA men ta reda på varför du egentligen gör det och fråga dig själv varför du inte bojkottar allt annat skit när du ändå håller på. Har du bara en bojkotts-polett? Är uttrycket ”bojkott” kanske t.o.m. ett konsumtionshetsande uttryck som egentligen bara tolkas som att man ska gå någon annanstans och shoppa i stället för att kanske inte köpa alls?

 

 

Nog om den där jävla affären nu, vem fan bryr sig om den, nu ska vi prata om min kjol. Jag var och provade den i butiken häromdagen, den har nåt inbyggt fel som gör att alla exen spricker i tyget precis nedanför dragkedjan eftersom de bara lagt en raksöm i stel lack. Jag vill ha den ändå. Jag ska köpa den och ha på mig den resten av livet, och i framtiden kommer någon fråga mitt barn var den hittade sin kjol och då berättar den att kjolen är från nån affär som hette American Apparel som fanns förr-i-tiden.