Frida Vega Salomonsson

Flora + Babel

 

 

 

 

 

 

 

Läst varandras bloggar i flera år, har några gemensamma vänner och träffats flyktigt ute men aldrig liksom ett ordentligt, hej hej vem är du egentligen. Så igår åt jag och Flora lunch på Babel för att ta reda på vem den där andra är. Trots att jag fortfarande var lite trött och hängig efter helgens snoriga misär så var det himla fint. Vettig och skarp tjej det där. Bilden på mig snodde jag från hennes blogg.

Vi pratade om allt ifrån hångel på Elverket till att vara skilsmässobarn, den ”duktiga” feministen och bloggande. Med den ”duktiga” feministen menar jag det här med hur vissa andra feminister vill sätta en på plats. Inte för att bidra till samtalet eller egentligen vilja upplysa om en annan vinkel, utan för att få briljera med någon den nyss lärt sig.

Litet exempel. På Internationella Kvinnodagen sist så postade person X en bild på Instagram och skrev något om att fortsätta kämpa och då kommenterar genast person Y ”Vafan en säger inte grattis!!!”. Ja, det är märkligt att säga grattis eller ge blommor för att gratulera en kvinna över världens orättvisor. Dagen handlar ju om att uppmärksamma kvinnofrågor, inte att säga grattis till att någon föddes med snippa. We all get it. Grejen var bara att X inte ens nämnt något om ett grattis, utan person Y blev så taggad på att predika att hen inte ens läste ordentligt och tog första bästa chans och gav sig in i matchen.

Alla har sina egna idéer. Navid Modiri aka Jimmies golfpartner och poster boy för det eviga god ton-argumentet spelar på ena planhalvan och Lady Dahmer dribblar ofta runt bollen på andra sidan. Jag känner bara att ja, var rabiat, stå på barrikaderna, var förbannad, håll inte god ton och säg ifrån på skarpen när någon för fel. Men det skadar ändå inte att vara lite lyhörd och ha fingertoppskänsla.

Pratar en med en meningsmotståndare så ta i från tårna, men med en medsyster kanske en kan ha en nypa mer tålamod till.Tycker du att någon sagt något som inte är helt hundra? Förklara gärna varför, lär och upplys varandra. Istället för osympatiska tillrättavisningar mellan två personer som har i stort sett identiska feministiska åsikter. Sen behövs såklart hårda toner inom rörelsen också, såklart. Saker och ting tåls att stötas och blötas mellan tusentals personer med olika kunskaper och bakgrunder.

Men en måste kanske inte mangla ner fjortonåringar som precis fått ett feministiskt uppvaknande och snavar fel på någon term. Hur tänker ni kring allt det här?

Gjorde förresten en liten festivalenkät med Flora om hennes festivalsommar som du kan hitta här. Om systerskapet i att sällskapa till festivalernas bajamajor, att bita Krunegård i armen och hur man håller sig varm som ett barn i sin moders mage trots regn.

// We have read each others blogs for years, have some mutual friends and bumped into each other in town but never said hi and talked properly. So yesterday Flora and I had lunch the Lebanese restaurant Babel to say hi.

bloglovin