Frida Vega Salomonsson

Gör ditt eget kokossmör

Det här inlägget är en hyllning till kokossmör, världens enklaste grej och det innehåller bara en ingrediens. Kokos! Häll i kokosen i en matberedare, eller i en behållare om du använder stavmixer.

 

Sen mixar du flingorna jättelänge, kanske 10 minuter. Så längre du håller på desto mer krämigt och kompakt blir det. Jag har inte riktigt tålamodet till sånt här, så jag brukar ändå låta det vara liiite grainy.

Kokssmör kan du ha som pålägg eller toppa gröt/yoghurt/pannkakor etc med. Men du kan också använda det till bakning eller andra recept. Förvara i en burk i rumstemperatur för att det ska hålla sig mjukt.

 

Exempelvis små enkla coconut/chocolate/sea salt bites. Om du förvarar kokossmöret i kylen så stelnar det och blir hårt. Så ställ in en bit i kylen och låt det stelna. Skär små bitar och lägg ut på en tallrik.

 

Ringla över choklad och strö över lite havssalt. Enkelt!

 

Eller gör peanut butter cookies! Då behöver du följande,

1,2 dl jordnötssmör
1/2 dl mandelmjöl (eller annat valfritt mjöl)
10 st dadlar
2 matskedar kokossmör
1 tesked vaniljpulver

 

Mixa alla ingredienser med en mixer, rulla degen till små bollar och tryck till. Tillsätt lite kokosolja om du vill ha det fettigare, jag hade i en matsked, men det är inget måste. Jag har haft på lite havssalt, det är bara för att mitt jordnötssmör som jag bakar med är helt osaltat.

 

Så kommer de se ut ungefär såhär. Om du vill kan du ställa in kakorna i ugnen i ca tio minuter 100° om du vill ge de lite yta.

 

Så himla goda. Om du som jag gillar choklad så kan du även ringla över lite på dessa också. Det ska jag göra nästa gång.

→ Coconut butter: Blend coconutflakes for 10 minutes to make creamy coconut butter. Put it in the fridge to harden and put some chocolate and sea salt on top. Or blend the coconut butter with peanut butter, vanilla, dates, almond flour, to make peanut butter cookies.