Frida Vega Salomonsson

HELLO x FRIDA

 

 

Vem är Frida?
Jag tar en kandidat i media kommunikation, något jag dagligen ifrågasätter, söker upp alla tänkbara praktiska utbildningar, påbörjar antagningsprover till att slutligen konstatera att det ändå vore bra att slutföra det jag påbörjat och inte ha bråttom. Jag har fotograferat för Betonggruvan och Joliark, gjort en fotobok och visuals åt Varg/Ivory towers till Berlin Atonal. Till hösten arbetar jag med ett fotoprojekt som behandlar psykisk ohälsa vid Akademi Valand.

Vad har du för framtidsdrömmar?
För att vara så pass rädd för döden som jag är har jag en extremt romantiserad bild av åldrande. Fantiserar ofta och länge om mig själv i 60 års åldern, hur mycket erfarenhet, trygghet och visdom jag kommer att besitta haha. Men förutom att bli 60, cool och vis drömmer jag om att någon gång arbeta som modefotograf, kanske ha en egen studio, skapa och att testa på så mycket som möjligt inom så många olika visuella områden som möjligt. Bosätta mig utomlands igen, influeras av massvis med människor och kulturer.

Om du blev ledare över en sekt, vilka skulle dina fem budord vara som alla medlemmar tvingades leva efter?
1. Ha ett öppet sinne
2. Dela med dig
3. Lev i nuet
4. Unna dina medmänniskor lycka och framgång i livet
5. Aldrig bli bitter

 

 

 

 

I vilka stunder ger du upp hoppet om mänskligheten?
Att vi inte är bättre på att gemensamt på en global nivå kämpa för miljön/mot fattigdom/öppna upp i tider som vi finner oss i nu(det här är bara början, vattenbrist kommer tvinga människor på flykt och för att möta detta på bästa sätt måste vi samarbeta.) Att vi inte läser mer om de krig som faktiskt pågår just nu i skolan men framförallt när människor inte får älska vem de vill.

Var hittat du inspiration till din stil?
Grunden i min stil är ganska minimalistisk men inspireras av att jag älskar att klä ut mig. Jag vill alltid addera något som känns spexigt ibland kanske lite väl maskeradigt (haka fast fakekråka från Buttericks på nyårsklänningen) då jag är inte ett jättefan av färg så uttrycks spexet oftast i form och storlek. Personer som inspirera mig är Cgvp, Nicole Walker och Lo Hallén.

Vad är viktigt här i livet?
kärlek och relationer, som i vänskap, partnerskap och systerskap. Får en kick bara av tanken vad utbyte mellan människor ger. Sedan är det väldigt viktigt för mig att hångla, skapa och uttrycka mig samt engagera mig i samhälleliga frågor som är extra viktiga för mig.

Råd till alla out there som också vill bli grymma fotografer / skapa visuellt?
Då jag själv försöker bli grym fotograf och skapa visuellt och precis fått mina första uppdrag så kan jag bara utgå ifrån vad jag själv försöker tänka på. Kontakta andra som tycker det är lika kul att skapa som du.

Begränsa dig inte, våga drömma och var naiv. Men framförallt våga fråga och låt inte något system få dig att inte inte vilja ”börja om” eller byta spår. Kan bli så trött på att det finns sån liten plats för att lära, att det nästan förväntas att en ska vara självlärd och behärska allt innan en ens har påbörjat sin utbildning, vilket kanske framförallt gäller kreativitet/kreativa yrken.

Var finns utrymme för att lära och göra fel. Därför tror jag det är extra viktigt att våga fråga, våga blotta vad som kan kännas som en svaghet (vilket det inte är) för att ja utvecklas. Och kanske inte ta allt dödsallvarligt (jobbar nog på detta mest). Obs detta är enbart något jag försöker ha i åtanke för att jag tror på det, men är lika bra på att inte följa det.

 

 

 

 

Här har du utrymme att briljera med valfritt specialintresse som du sällan får chansen att glänsa med:
Har ett väldigt bra detaljminne. Visste exakt när någon hade köpt ett nytt plagg i skolan, kommer ihåg exakt vad vänner hade på sig vid olika tillfällen och kan fortfarande placera gamla klasskompisars småsyskon på tunnelbanan och till och med komma ihåg namnet… Ganska obehaglig egenskap. Jag är också sjukt bra på nästan all bollsport. hatar att träna med älskar att sporta, så hojta till om ni vill spela fotboll/badminton/volleyboll/vad som helst, lek med mig haha.

Vad är det dyraste du äger?
Min lägenhet på Södermalm/Mariatorget som jag köpt tillsammans med min pojkvän Patrik.

Hur skulle du bränna 50.000:- på en dag?
Bjuda över alla jag tycker om, laga massa mat, dricka massa öl/cava, dansa och pyssla med massa färg och lera. Och köpa dessa skor.

Vad är feminism för dig?
Feminism är något självklart för mig, alla bör ha samma rättigheter oavsett. däremot var feminism inget som diskuterades när jag växte upp utan det var först senare som jag kom i kontakt med människor där jag kunde byta känslor och diskutera feminism med, vilket jag är väldigt tacksam över.

För mig har det alltid varit viktigt att aldrig behöva vara tyst och få lov att vara arg över att saker är som det är. Att låta den få ta den plats och det utrymme som krävs och att alltid ta diskussionen om det så är med pojkvännens kollega, grannen eller farfar. Samt att det inte är en tävling om vet som vet mest eller gör mest, vi har alla olika förutsättningar.

Bästa låten?!
Mysigast just nu är nog, Culprits – Gymnast

Vart hittar en dig på WWW?
Instagram @fridasqvist
www.fridasundqvist.com

 

 

Tidigare HELLO x,
HELLO x NIM
HELLO x CHRISTINA
HELLO x NICKI

→Since I love to take photos of and talk to people who are inspiring, lets do a few ”Hello X”. I take a polaroid and then let the person answer a few questions and do mood boards. Next one up is Frida! Translate here.