Frida Vega Salomonsson

HELLO x NIM

 

Att fota samt prata med personer som inspirerar mig är det bästa jag vet. Därför tänkte jag låta lite personer jag gillar ta plats här i bloggen. Jag tar en polaroidbild som signeras, en lista fylls i och två mood boards. Next one up är Nim!

Vem är Nim?
Nim är 19 men beter sig lite för ofta som 5. Hon är världens jävla drama queen, vill skratta tills hon får 6-pack och har mottot ”the show must go on”. Hon spenderar ungefär 50% av sin tid snaskandes på något och 50% med att titta eller hålla på med film. Allt annat, gör hon samtidigt som de tidigare nämnda.

Nim tog precis studenten från Södra Latins teaterlinje och har på därefter drabbats av en liten Jan Björklund som sitter på hennes axel och hånfullt säger ”..och vad ska du göra med den utbildningen?”.

Därför flyr hon till Japan i ett ca. halvår för att, lite sådär halvklyshigt lista ut vad hon vill göra. Som det ser ut nu vill hon dock snärta bort lille Janne från axeln och satsa på skådespeleriet.

 

Vad har du för framtidsdrömmar?
Min dröm skulle vara att få jobba med film. Främst framför, som skådespelerska men även bakom kameran. Jag älskar film och har nog alltid gjort det. Ibland försöker jag kontrollera mig själv och inte prata om det för mycket,  så att jag inte låser in mig, men jag har ofta svårt att hålla mig.

Film för mig är magiskt och jag önskar att fler uppskattade det som förr. Idag är film för dom flesta framförallt en distraktion från vardagen, men film för mig är den ultimata kombinationen av konst och kultur. Berättande, foto, skådespeleri, utbildning, perspektiv och musik. Film tar alla dessa linjer och i de bästa av fall, förenar dom. Min dröm är att vara en del av den, på ett eller annat sätt.

Om du blev ledare över en sekt, vilka skulle dina fem budord vara som alla medlemmar tvingades leva efter?
1. Skada ingen
2. Gör det du älskar (om det inte krockar med budord 1.)
3. Var snälla mot varandra
4. Dela med er
5. Döm så lite som mänskligt möjligt

I vilka stunder ger du upp hoppet om mänskligheten?
När jag ser en 15 årig flicka bäras ut av fyra poliser, sparkandes, panikslagen och skrikandes ”jag kan inte åka!” för att sedan deporteras ut från fina, goa, rika och ganska halvfulla-Sverige. Se video här.

Var hittat du inspiration till din stil?
Gamla svartvita filmer (Greta Garbo classiness), Japansk streetstyle och Geishor.

Vad är viktigt här i livet?
Mat, sex, kreativitet, rättvisa och Löööv.

 

 

 

Vad är det dyraste du äger?
Snart kommer det väl vara min filmkamera som kommer ligga på 28,000 hehe **ångest

Här har du utrymme att briljera med valfritt specialintresse som du sällan får chansen att glänsa med:
Jag var helt obsessed av Geishor när jag var yngre och tycker fortfarande att det är fett intressant. Geishor är från början unga flickor som sålts som slavar. Att bli en geisha var otroligt smärtsamt och krävande -men på den tiden, den bästa utvägen. Som maiko, lärling eller lillasyster som det kallas, till en Geisha) börjar man med att gå i en geisha skola. Där man lär sig allt från att spela shamisen till att hälla upp te.  Allt man gör som Geisha är forcerat och smärtsamt, till och att sova, då man måste ligga på ett litet nackstöd för att inte förstöra den vaxade frisyren.

En Geishas uppgift är att underhålla, men det är genom dans, konversationer, musik och konst-  inte sex som många tror. Det är bara oskulden man säljer till den högst bjudande för att betala tillbaka sin skuld till okiyan för kostnaden av geisha skola etc. Efter det är det bara om man får en ”danna” som sex är involverat. En danna är en älskare, eller typ en sugerdaddy.

Men Geishor är inte den slags prostituerade som många tror, den fördomen kom efter andra världskriget då Japan splittrats och invaderades av många Amerikaner. Som filmen En geishas memoarer förklarar så väl, ”suddenly any street girl could paint her lips and call herself a geisha”. Det var alltså många som prostituerade som kallade sig själv geishor till de ovetande Amerikanarna , vilket blev starten till missuppfattningen kring geishor.

Anledningen till att jag är så fascinerad av Geishor är att för att bakom den där masken av elegans, fanns så sjukt starka kvinnor som fått utstå så jävla mycket skit. Den riktiga ”plågade konstnären”.

 

 

 

Råd till alla out there som också vill hålla på med film och teater?
Först råder jag att fråga dig själv ca. tio gånger om det verkligen är vad du vill, eftersom det knappast är det lättaste karriärvalet. Om svaret forfarande är ja- Fuck it, satsa! Då är mitt råd att göra bort dig så mycket du bara kan och tänja gränserna på din comfort zone.

Jag brukar tänka att det finns två major things för att bli en bättre skådis, bortsätt från de tekniska detaljerna. Att bli mycket mer medveten om sin omgivning, och att inte vara rädd för att skämmas. Tex brukar jag när jag går på stan iaktta människor och sedan göra dom obekväma. Typ stirra rakt in i deras ögon tills de viker av. Har gjort detta på de mest självsäkra machomän, som efter en stund går därifrån och ser oroligt omkring sig.

Har bara mött min överman, eller snarare överflicka, en gång. Det var på grönan för två år sen när jag gick i lustiga huset och fastade med blicken rakt in i ögonen på en liten flicka. Vi hade strirrningsmatch ända fram till flygande mattan då vi vek oss i skratt och tillslut sa hej.

Vad är feminism för dig?
Jag önskar verkligen att feminismen inte existerade egentligen. Att den inte behövdes för att den helt enkelt ingick i ”common sense”. Det är ju så jävla sjukt att halva världens befolkningen ens ska behöva något, för att förtydliga att dom ska ha samma rättigheter och få samma behandling som den andra halvan. Feminism för mig är så självklart att jag önskar den var överflödig. Jag kräver samma rättigheter och behandling som en man, svårare än så är det inte.

Bästa låten?!
Just nu har jag återförälskat mig i 90-tals dängan från bästa Charlies angels soundtracket!

Vart hittar en dig på WWW?
instagram/ @nimsundstrom
blogg/Har ingen aktiv blogg för tillfället men om man vill rota igenom min gamla kan man gå in på genomsofofilter.blogg.se
twitter/ I only tweet in my head

Arkiv
HELLO x Nicki
HELLO x Christina

→Since I love to take photos of and talk to people who are inspiring, lets do a few ”Hello X”. I take a polaroid and then let the person answer a few questions and do mood boards. Next one up is Nim! Translate here.