Frida Vega Salomonsson

Mina basvaror i köket

 

Alla har ju vissa grejer som en alltid stoppar i korgen på mataffären, ens basvaror helt enkelt. Det som en alltid vill ha hemma och som de flesta rätter och recept en gör baseras på. Jag har som rutin att gå till Lidl (4ever <3) varje måndag och fylla på för veckan.

Det här är såklart inte de enda grejerna jag har hemma, snarare de grejer jag alltid ser till att ha hemma. Jag äter nästan bara vego hemma, pga tycker inte en ska äta så mycket kött pga tusen olika anledningar + orkar inte laga kött + dyrt att äta kött. Men jag äter definitivt kött också, speciellt om jag äter ute. Och då har jag inget emot varken råbiff eller blodigt.

 

 

Här har vi själva basen för allt och jag brukar plocka lite olika typer av grönsaker. Men här är mina favoriter. Först och främst banan, som jag äter sinnessjukt mycket av pga så enkelt att ha med sig eller göra smoothies på. Sen har vi lime, paprika, tomat, zuccini, salladslök, broccoli och koriander.

Alltid trott att broccoli är äckligt och vägrat köpa det, pga bara ätit det typ sönderkokt och utan smak tidigare. Men att bryta broccolibitar på en plåt, hälla över soja och olja och grilla i ugnen är fucking heaven.

 

 

Sen har jag en fruktskål som brukar stå på kylskåpet där jag köper mer roliga grejer som det kanske var extrapris på eller så. Tex köpa en korg med kiwis eller bär.

 

 

Till kaffet eller för shakes so brukar jag alltid ha någon typ av mjölk hemma. Oftast havre, mandel eller soja, men ibland komjölk också.

 

 

Avocado! Min bästa grej alla kategorier <3

 

 

Ingefära! River jag över grönsaker som ska in i ugnen eller dressingar tex.

 

 

Jordnötssmör, kokosolja och vaniljpulver. Använder jag mest till shakes eller om jag bakar något. Samt lite olika frön och grejer, här syns tex solros och chia.

 

 

Dadlar!

 

 

Agave sirap (+brukar ha honung men den hade tagit slut här), sesamolja och sojasås. Det här ringlar jag över sallader och nudlar och ja, typ allt. Soja är lite min ketchup, har det typ på allt?

 

 

Äter ganska mycket ägg också. Antingen steker som de är, har i sallader eller gör bananpannkakor. Eller….

 

 

Så mixar jag ihop lite ägg med det här! Jag brukar koka upp rätt mycket ris och så har jag det ståendes kallt i kylen. Så när jag verkligen inte orkar laga något så häller jag i lite ris i stekpannan, steker upp det och knäcker i två ägg, scramblar ihop. Hackar över lite grönsaker och ringlar soja över.

 

 

När jag gör sallader med typ sallad, tomat osv så har jag nästan alltid samma dressing. Den brukar jag blanda och ha ståendes i kylen i en burk. Jag höftar på måtten och smakar av men den innehåller, olivolja, vinäger, honung, senap, salt och peppar.

 

 

Cashewnötter är min bästa nöt pga så neutral i smaken och jag kan ibland vara liiite känslig mot andra nötter. Jag brukar hacka i lite i maten eller typ mixa ner i en shake. Just här så hade jag de blötlagda för ngt jag skulle ha de till. Om en lägger de i blöt några timmar, slår av vattnet och sen mixar så blir det till en krämig massa som en kan göra laga grejer med.

 

 

Har alltid en stor bytta turkisk yoghurt i kylen, för att äta som den är eller ha till sås eller så.

 

 

Sen har jag alltid något grönt som bas till sallader. Föredrar oftast spenat pga så mjuk smak och funkar att mixa ner i smoothies också.

 

OBS. Äter ju tusen andra grejer än dessa också. Men det här var några grejer som jag tycker extra mycket om.

 

→ Food that I always keep in my kitchen.