Att föda med doula, del 1: Före

IMG_1315
Judy och Ben.

I januari publicerades en amerikansk studie som menar att en doula är nyckeln till en skön/trygg/“positiv” förlossningsupplevelse. Studien drar slutsatsen att alla (amerikanska) kvinnor borde få tillgång till en doula.

En doula är en person, utöver barnmorska och partner, som stöttar den som ska föda. Tidigare studier har visat att stödet av en doula minskar behovet av smärtlindring, och i vissa kretsar menar man att en doula kan hjälpa den som föder att uppnå en “orgasmisk födsel.”

Att föda med stödet av en doula är inte jättevanligt i Sverige. Enligt Odis ser dock behovet ut att öka i takt med att fler får upp ögonen för “doulaeffekten”. I USA förknippas doula med hälsomedvetna övre medelklassmammor.

Först tyckte jag att en doula lät som ett sätt att klämma ut cash från den köpstarka gruppen Nojiga Föräldrar. Men enligt en artikel i DN från 2013 är svenska barnmorskor generellt positivt inställda till en doula eftersom hen kan stötta den födande på ett sätt som barnmorskor inte hinner med i den allt mer pressade förlossningsvården.

Min kompis Judy som bor i Kina planerar att ha en doula när hon kommer till Stockholm för att föda i april. Jag kontaktade henne för att höra hur hon ser på saken. Först innan, som ni kan läsa om nedan, och sedan efter förlossningen – med facit i hand – som ni kan läsa om när Judy blivit morsa senare i vår.

Varför är det viktigt för dig att ha en doula?
– Inspirerad av böcker jag läst och fantastiska förlossningshistorier jag hört, om hur befriande en naturlig förlossning kan vara har jag bestämt mig for att göra allt jag kan för att också uppnå det. Att ha en doula hjälper mycket i den processen och i förberedelserna.

På vilket sätt hjälper doulan dig just nu med förberedelser?
– Vi har anlitat en privat barnmorska vilket är lite annorlunda från en doula. Vi har inte träffat henne ännu, utan bara talats vid på telefon hittills. Vi blev rekommenderade henne av en barndomsvän som bestämde sig för att utbilda sig till doula efter att ha samarbetat med henne under sina egna förlossningar. Jag antar att vår situation är något annorlunda från andra par, då vi reser iväg for att kunna ha den typ av förlossning vi drömmer om. De flesta lär nog känna sin doula/barnmorska rätt tidigt inpå graviditeten. Ju bättre man känner varandra, desto tryggare blir man i deras sällskap. Då blir förutsättningarna bättre för en fin, naturlig förlossning. Så snart vi kommer till Stockholm kommer vi att träffa vår barnmorska tillsammans med våra mammor och lära känna varandra, och gå igenom de funderingar och önskemal vi har.

Har din partner någon kontakt med doulan?
– Ben kommer absolut vara i lika mycket kontakt med vår barnmorska som jag kommer, om inte mer, eftersom han kommer att spela en väldigt viktig roll under förlossningen. Han behöver eventuellt bli ”coachad” genom det hela. Hittills har han varit med och lyssnat på högtalartelefon när jag pratat med henne.

Vad tycker han?
– Han är väldigt positiv! Att hitta en pålitlig doula/barnmorska har varit ett av huvudkriterierna for honom.

Finns det något som gör dig extra nervös/orolig i och med förlossningen?
– Nej, egentligen inte. Den största “oron” med förlossningen är väl mest att vi inte ska hinna till Sverige i tid eller att vårt temporära boende inte kommer vara idealiskt. Fast den biten löser sig nog tror jag.

Vilka är de bästa råden din doula gett dig hittills?
– När vi talades vid sist hade vi lite frågor angående hemfödsel och vid vilken tidpunkt man borde åka in till BB. Hon var väldigt lugn och kändes erfaren. Hon sa att när förlossningen väl har börjat bör vi inte göra något som inte känns rätt för oss. Känns allting bra och vi vill stanna hemma längre än planerat så gör vi det. Känner vi oss oroliga över något och vill att hon kommer hem till oss, eller möter oss direkt pa BB så gör hon det.

Fortsättning följer.