Bon Bon Beauty

Nagellack för kodnördar

Skönhetsredaktör Maria Ahlgren checkar in bland musicerande manikyrer, glow in the dark-lack och visitskortmatchande läppstift.

Screen Shot 2013-09-13 at 15.06.59

Nagellack döpta efter flygplatser är rafflande om man som jag har vissa Rainman-tendenser och går igång på systematiska saker som flygplatskoder. Hur känner vi inför en blå, holografsprinklad AMB, döpt efter Ambilobe på Madagaskar? Spänning! Eller en taxi-gul CAB, inte efter taxi-cab, utan Cabinda, Angola? Ståpäls! (Men roligast av allt är nog att grundaren Feride Uslu ibland får frågan vilka rutter hennes flygbolag trafikerar.)

uslu_nail_image_ABS_AMS_2500_WS-610x406

Förutom flygplatser gillar Feride Uslu och kollegorna på Uslu Airlines i Berlin klubbmusik, design och kreativa människor, och bjuder jämt in kompisar för att drömma upp en lack- eller läppstiftsnyans som får liv i det usluianska labbet. Det finns nästan jämt en finurlig twist: Aggressivt blåglittriga LAS, ett samarbete med kompisarna från Colette i Paris, innehåller några droppar Eau de Colette. Nya Colette-collabon, PSP doftar fikon.

Bland dj-kompisarna finns Wasted German Youth, Keinemusik Crew och Busy P, vars lack PSG lyser i mörkret. Bernhard Willhelms beige lack på bilden ovan beskrivs som ”Herbage after a chicken ate it”. Om varje färg också har sitt eget soundtrack? Jajamen. Musicerande manikyr är en glad manikyr.

Screen Shot 2013-09-13 at 15.09.45

Såklart har läppstiften också egna flygplatskoder. De är ofta mastermindade av några glada polare – mina Tippex-läppar här ovanför tackar jag dj Loco Dice för (äh, Maria Montazami, ni snackar!). Berlinska varumärkesbyrån K-MB kör den röda färgen de tog fram till Uslu-stiftet KMB på sina businesscards, ett så att säga helhetskoncept (öppen fråga till Bons ledning och art department – de där visitkorten jag bad om, går de att få som läppstift?).

collagewkm-600x815

Strax landar ett grått samt ett turkost läppstift i samarbete med Weltkulturen Museum, Frankfurt. Inspiration är plattorna som bolivianska stamfolk bär i underläppen. Joråsåatt. Som Uslu-gänget säger: Om folk i Bolivia bär blå läpplattor, hur svårt kan det vara för folk på Berlins, Londons och Paris gator att bära blått läppstift?

I höst taxar Uslu in på NK i Stockholm. Ses i gaten, STO.