TOMMIE X

LUCKA NR 9

16c8662b0139e381faa1062c9303ff99_Fotor

Såg den här hemska dokumentärkortfilmen på Vanity Fair och började såklart forska om när aids blev en epidemi på 80-talet, så bakom dagens lucka hittar vi ELIZABETH TAYLOR OCH HENNES ENGAGEMANG I AIDS-KRISEN!

etaf-aids
  • Hon var en av de första kändisarna att ens öppet prata om sjukdomen, och boy var hon en superstjärna. Innan det blev ett rumsrent välgörenhetsändamål att kämpa för, så fanns  Elizabeth där och ställde politikerna mot väggen. Hon var HIV/AIDS-aktivist från 1984 till att hon dog 2011, och reste under sin livstid över 270 miljoner dollar till forskning etc.
  • Hon grundade 1985 tillsammans med Michael Gottlieb (läkare åt Elizabeths vän och kollega Rock Hudson som var en av de första amerikanska kändisarna att ”öppet” dö i AIDS) The National AIDS Research Foundation som senare samma år sammanfogades med en annan stiftelse och blev The American Foundation for AIDS Research (amfAR).
  • Eftersom att pengarna som samlades in av amfAR huvudsakligen gick till forskning och research så grundade hon 1991 även The Elizabeth Taylor AIDS Foundation (ETAF) som bidrog med och reste pengar till att öka kunskapen om HIV/AIDS och för att bistå med stödtjänster för patienter. Elizabeth skänkte själv 25% av alla royalties från sina berömda parfymer, smycken och allmän merchandise till ETAF.
  • Enligt Elizabeth Taylors protégé Kathy Ireland så distribuerade Elizabet experimentell medicin i sitt hem i Bel Air under 1980-talet när vården var knapp och otillgänglig. Precis som i filmen Dallas Buyers Club (som för övrigt är baserad på en sann historia).

Här är en bra intervju från 1992 med Elizabeth Taylor om hennes HIV/AIDS-arbete.