I ett rum med glasväggar på Kulturhusets första våning vandrar Linea Matei mellan rosa och blå boxar, hängande tygstycken från taket och en två meter hög skulpterad man. Det är en förlängning av hennes examensjobb för Konstfack våren 2017 och som många konstprojekt en förlängning och spegling av samhället. Idag (12/1) är vernissagen och premiären för utställningen Schyssta killar – vad är en schysst kille egentligen? som klargör att det främst är de schyssta killarna som måste agera när det kommer till att ifrågasätta mannens maktposition.
– Det var flickornas dag och jag satt och lyssnade på radio och de sa: ‘idag ska vi tillägna dagen åt att prata om flickors utsatthet’, och jag kände att det var skitbra att det togs upp men varför ska det ske på flickornas dag, varför pratar vi inte om det på männens dag? Statistiken för 2015 säger ju att 82 procent av det misstänkta för misshandel är män. Och då började jag fundera kring hur män sätts i fokus.
Hur gick utformandet av utställningen till?
– Jag började titta på hur män sätts i fokus idag, vad det är som säljer och vad som är trendigt. Jag kom fram till att det finns många karikatyrer av hipstersnubbar och prints av typ män med skägg som håller en kopp i handen. Så jag skapade en stor vit medelklassnubbe. Och det hela handlar om att det är just han som måste göra något. Det är en klassfråga, vem har tid att engagera sig? Är du en hipstersnubbe som har den här märkesmössan, då tillhör du en priviligerad grupp och då är det ditt ansvar att faktiskt agera och bara inte ta avstånd.
I din utställning sätter du mannen ännu en gång i centrum, men av en annan anledning, med ett helt annat perspektiv och förhållandesätt. Vad hoppas du att männen ska känna?
– Männen ska känna ‘detta handlar om mig’. Det handlar om alla, men det är du som man som måste agera. Och det handlar även om dig trots att du är en så kallad ‘schysst kille’, och att det är upp till dem att faktiskt göra något. Vit medelklass har mest ansvar, tid och pengar att skapa skillnad.
Projektet utgår från frågan “Vad förlorar du på att vara man?” – Berätta mer!
– Alla förlorar på patriarkatet, men män vinner oerhört mycket. Jag vet mina upplevelser av att växa upp som kvinna, men vad känner egentligen männen? Jag ville få ett till perspektiv och få insikt i hur männen tänker och känner. Jag skickade ut en digital enkät med frågan som första steg, och var tvungen att stänga ner den tillslut för jag klarade inte av så många svar!
Du har fått över 220 svar på din fråga, utifrån dessa, vad skulle du säga att männen förlorar?
– Känslor, att kunna verbalisera känslor, uttrycka sorg, ha närhet och relationer. Det chockade mig att blev så mycket känslor som saknades. Samt att det verkar som att en del, inte många, men några, känner att de inte kan ta ut föräldraledighet. Men där skulle jag vilja veta mer om hur deras liv ser ut.
***
Detta förlorar du på att vara man enligt män:
”Jag indoktrineras i att först och främst se halva mänskligheten som potentiella sexpartners och den andra halvan som konkurrenter om dessa sexpartners. Jag förväntas vilja ha sex precis hela tiden.”
”Friheten att uppträda på ett sätt som uppfattas vara feminint samt ägna mig åt sysslor som anses vara feminina utan att bli ifrågasatt, förnedrad eller förminskad.”
”Jag tränas inte i att uttrycka mina känslor. Jag misstänkliggörs när jag inte passar in i mansrollen, machorollen.”