Litteratur

Poesi för trasiga kvinnor

Den feministiska ikonen Hiromi Itō är översatt till svenska i antologin Gratulerar till din förgörelse. Tone Schunnesson möter den japanska poeten som inspireras av ätstörningar, moderskap och åldrande vaginor.

Nobelpriset i litteratur 2017-2026

Efter att trubaduren Bob Dylan fått årets litteraturpris förutspås Svenska Akademin bli allt mer nydanande. Bon har fått tag på listan över de kommande tio årens pristagare.

Vita lögner

I väntan på Bojangles heter Olivier Bourdeauts succédebut om verklighetsflykt och lustfyllda lögner. Karolina Modig möter författaren för ett samtal om varför vi inspireras av excentriska människor när vi vet att de flesta av dem mår skit.

Chris Kraus krig

I love Dick gör upp med skammen över att misslyckas och känna sig obegåvad. Nu är Chris Kraus roman från 1997 översatt till svenska. Bon träffar författaren för att tala om sex, svaghet och privatekonomi.

Är män djur?

Inte ens den växande kuken skänker någon tröst när du är ett näthatande troll. Författaren Henrik Bromanders triologi om manlighet skildrar samtida män med grava problem.

Monstret bakom orden

Kate Zambrenos verk förvirrar, fascinerar och irriterar läsarna. Genombrottet Hjältinnor avlivar myten om det manliga geniet. Men varför är hon en sådan succé?

Strultanten

Nike Markelius skriver som hon trummar: Intensivt. Aktuell med självbiografin Trumslag Hjärtslag mötte hon Bon för ett samtal om livslågor, förbehållslös kärlek och varför arbete är omodernt.

“Riktig vrede är riskabel”

Ur Bon 61: Landets argaste folkbildare om fransk ilska, eleganta formuleringar och varför man ska vara förbannad.