Oavsett om du går igång på one size-sexy-polyester-vampyrklänningar från Buttericks, spenderar sparkassan på en autentisk Batman-outfit i kevlar eller ägnar timmar åt att egenhändigt återskapa en cape från någon obskyr skräckcomic bara du känner till, så är Halloween-kostymen en av högtidens stora nöjen. Trots att det på senare tid blivit lika vanligt att klä ut sig till valfri Netflix-crush som till en Lovecraft-inspirerad best, är kostymens huvudsakliga uppgift att skrämmas.
Även om Halloween-firandet förändrats mycket sedan kelterna först maskerade sig som aos sí (tänk bad-ass älvor höga på tjack) har det alltid varit en högtid dedikerad våra innersta rädslor. Oavsett om natten förknippats med påhälsningar från döda mormödrar som återvänt från harp-himlen eller om man som fransk adel ägnat småtimmarna åt moves i ”danse macabre”-style.
I boken On monsters: An unnatural history of our worst fears skriver filosofiprofessorn Stephen T. Asma om hur våra monster ändrat utseende över tid: från tidlösa Kraken till posthumana cyborgs. Beroende på vilka nya uppfinningar, politiska vindar och samhälleliga förändringar världen stått inför har allt från häxor, vampyrer och varulvar fått agera representanter för våra rädslor. Men om vi ska fortsätta traditionen av att klä ut oss till det vi är mest rädda för, hur skulle egentligen Halloween-kostymen se ut idag? Vilken utklädnad förtäljer bäst vår nutidshistoria?
***
Hus-i-helvete-kvinnan
En ny debatt har blommat upp den senaste veckan, om huskvinnans oheliga vara eller icke vara. Enligt utsago har hatet av huskvinnan gjort henne tabubelagt sexig och därmed outtalat eftersträvansvärd hos generation Y. Liksom Burberrys kalla-kår-kvinna som liknar Thatcher, är hon både het och obehaglig på samma gång så varför inte låta henne inspirera årets Halloween-kostym.
Ghostad
Dagens spöke är inte längre en charmig döing i vitt lakan med rasslande kedjor, utan en uttråkad hen som ligger hemma och ojar sig över värk i swipe-tummen istället för att konfronteras med sina känslor. Tinderdjungeln har gett upphov till en helt ny form för spökhistorier, och det är bara att beklaga att du inte lär bli bu:ad på, utan bara tyst överkörd. För detta spöke nöjer sig inte ens av att höra dig skrika.
Jordan Peterson
Vad passar bättre att klä ut sig till i dessa tider än en vit medelålders man med kontroversiella åsikter? Denna kanadensiska professor i psykologi har med sin självhjälpsbok 12 rules for life: An antidote to chaos snabbt klättrat upp på årets bästsäljarlista. Kostymen passar särskilt bra i identitetspolitiska kretsar där hans namn lär väcka samma reaktioner som Ayn Rand (som Voldemort för ett Harry Potter-fan) eller ”He-who-must-not-be-named”.
Thomas Eriksons Omgiven av idioter
Från Tarotlekens 22 arketyper, till zodiakens 12 och nu med Thomas Eriksons fyra personligheter: dominant, inspirerande, stabil och analytisk, kan det tyckas att vi i vårt sökande efter ett svar på varför alla inte agerar exakt likadant som oss själva möjligen förenklat saker och ting något. Men för den som hellre vänder sig till en självutnämnde beteendevetaren än till Buzzfeed-quiz i linje med ”Vilken Disney-karaktär är du?” passar kanske en blå, grön gul eller röd outfit bäst denna afton.
Muterad Fisk
”Muterad fisk hade näbb” – nej, det är inte en ”Ding-ding-värld”-nyhet utan en artikel i Aftonbladet om en kvinna i Kina som hittade en fisk med näbb bland råvarorna hon inhandlat till kvällens middag. Mutationer har enda sedan antiken ansetts vara ett tecken på att onda saker är i görningen. Även om vi idag vet att det är vi själva som är upphov till dessa monster, gör det dem dessvärre inte mindre obehagliga.
Mikroplast
50-talets reklamer på bebisar invirade i cellofanplast och familjer kittade till tänderna i Tupperware-prylar tycks idag snarare platsa på en skräckfilmsaffisch än i söndagsbilagan. Utklädd till en ansamling mikroplast lär du garanterat dämpa stämningen på festen. Kanske till och med göra miljön en tjänst genom att faktiskt skrämma någon till döds.
Gamla människor
Evig ungdom är en idealisk symbol för samtidslyckan. Genom att kapsla in livet i en hamsterbubbla, som inte tiden rår på, kan vi inbilla oss att den går att äga/kontrollera. Botox, fillers, rätt selfie-vinkel och Insta-filter blir ett sätt att tappert upprätthålla illusionen. Gör därför som Heidi Klum och klä dig i en skrynklig hudskrud, och alla på festen kommer garanterat att ta avstånd.
Snabba Kolhydrater
I början på 90-talet var ett lyxigt barnkalas lika med McDonalds, Happy meal och ett dopp i det skabbiga bollhavet. Idag skulle föräldrasamverkan inte tveka att kontakta socialen om du tog med ungarna till närmsta snabb-matkedja istället för till stans trendigaste raw-food-ställe (där ni tryggt kan mumsa bowls med frötopping till käkarna värker). För det är inte längre Stephen Kings clownen It som ligger och lurpassar under barnens sängar, utan den sluga, sockerpundande Ronald.
(Luftburen) virusepidemi
En dräkt som beroende på design troligtvis kommer kräva sin förklaring under kvällen, men likväl är en av de dödligaste alternativen på listan (lite beroende på hur bra du är på att hantera en limpistol). Organisationen CEPI (som arbetar med att förhindra spridning av epidemier) har särskilt riktat in sig på tre virus som med hög sannolikhet kommer att mutera: Lassafeber – som ebola i kvadrat, Mers utlovar organsvikt, diaré och blodförgiftning samt Niphahviruset som är lika med koma och ond bråd död. Det är bara att välja och vraka.
Artificiell intelligens
För bara ett par veckor sedan gick Elon Musk återigen ut officiellt och varnade för AI. Artificiella, mekaniskt styrda män har förvisso funnits i vår idévärld sedan antiken, men de är först i vår tid som de blivit ett reellt hot. Tanken på att en Rosie-the-robot sköter hushållssysslorna medan du filar på nästa influencer-post i en självkörande Tesla låter ju utopiskt tills bilden av HAL 9000 från Stanley Kubricks kultklassiker 2001: A space odyssey dyker upp i kommentarsfältet.
Fejknyheter
”Palestinian recognizes Texas as part of Mexico”. ”Melania Trump has a body double” och ”Beyonce accused of witchcraft”. Trots att all världens information idag finns tillgänglig bara en knappsökning bort tycks vi aldrig varit längre ifrån sanningen. Förut visste man i alla fall att historien nedtecknades av medelålders vita män som ville gynna sig själva. Idag när alla kan gynna sig själv genom att förstärka den/det egna trossystemet/politiska åsikten och vi har en koncentrationsförmåga på 15 sekunder är det inte konstigt att ingen orkar källgranska. P.S. Beyonce har blivit anklagad för häxeri.
Skogsbrand
Om klimatångesten, efter denna helvetesvarma sommar, inte redan gjort dig förlamad av skräck, är det bara till att skumma David Wallace-Wells artikel ”Den obeboeliga jorden” om global uppvärmning. Likväl känns kanske ”smältande isflak med döende isbjörn på” lite ute i år. Då kanske en rejäl skogsbrand-kostym kan (tänk Pradas heta höstkollektion) elda på kvällens konversationer.
Cyberterror
Till dagens datum har cyberterrorister främst riktat attacker mot organisationer och företag, men vad skulle hända om din chatt-historik, dina köp, sökningar med mera blev till offentliga handlingar? Eller om någon bestämde sig för att stänga ner stora delar av infrastrukturen. För den som inte nöjer sig med en Guy Fawkes-mask ta en titt på kultrullen Hackers med Angelina Jolie. Här hittar du allt för den rätta 90-tals-cybergoth-looken, vilket lär bli skrämmande på fler sätt än ett.