Sydafrikas kids har något att visa för världen. En kreativ kraft har vuxit fram bland post-apartheidgenerationen. Det är ett samhälle som både liknar och skiljer sig från Europa och västvärlden. Intressena är detsamma, men tillgångarna annorlunda.
Githan Coopoo är 22 år gammal, kommer från en sydafrikansk och indisk familj. Han jobbar som assisterande kurator på ett galleri i Kapstaden. Sedan studierna har han formgett abstrakta smycken i lera, som bland annat setts i sydafrikanska Marie Claire och på designern Rich Mnisis visning under South African Menswear Week höst/vinter 2017.
Berätta, vem är du?
– Jag är född 1994 och fri från politiska trauman och hinder. Kapstaden är en underbar plats att växa upp i. Men som många andra barn hade jag ett behov av att passa in. Så jag erkände inte riktigt mig själv och min personlighet förrän första året på universitetet. Det som intresserar mig mest här i världen är mode, och hur samhället påverkar klädsel och vice versa.
Vad är det med mode som du tycker är spännande?
– Min inspiration och mina referenser förändras ständigt, men jag älskar att se folk som låter personlighet skina igenom i kläderna. Jag tycker om att klä upp mig, gärna lite för mycket, och välja överdådiga accessoarer. Att skapa referenser i en outfit är spännande, för symbolikens skull. Och jag tror absolut inte på könsuppdelning av kläder.
Jag vet att du gillar Solange. Vad har du för andra stilikoner?
– Jag älskar Tilda Swinton. Och animekaraktärer.
I Sydafrika bär man skoluniform. Hur ställer du dig inför det?
– När jag tänker tillbaka så var skoluniformen till hjälp snarare än ett hinder. Den jämställer elevernas kroppar. Inte minst så bidrar den till en stämning och en inställning som gör sig väl i skolan. Man fokuserar och separerar skolan från resten av livets aktiviteter, vilket jag är positiv till. Jag kände mig aldrig begränsad av att bära uniform, däremot har jag problem med reglerna som gäller kring den. Till exempel är vissa plagg enbart för tjejer [kjolar] och vissa enbart för killar [shorts]. Samt regler gällande längd på håret och vilka frisyrer man får ha.
Efter skolan började du plugga konsthistoria på University of Cape Town och du berättar att du kunde vara dig själv. Berätta om det.
– Jag tillhör queerscenen. Att få vara femme är ett sätt att uttrycka traditionellt sett kvinnliga egenskaper som queerman. Sydafrika är ett konservativt samhälle med rigida könsroller, män ska till exempel spela rugby och grilla. Därmed är jag inte alltid bekväm med att vara mig själv i offentligheten. Det avskräcker mig dock inte från att leva ut min individualitet.
Du jobbar sedan några månader tillbaka som assisterande kurator. Hur ser du på konst?
– Konst existerar för att förnya livet, göra det intressant och utmanande. Det är den idealismen som intresserar mig. Detsamma gäller mode och sättet det påverkar våra val och erfarenheter.
Du formger också smycken som ligger i gränslandet mellan konst och modeaccessoar. Hur ser din skapandeprocess ut?
– Den är ganska slumpartad! Jag börjar med att leka runt med lera och skapar tvådimensionella former. Efter att jag bränt formerna filar jag ned dem var för sig. Jag gör mest örhängen, sällan i par. Under filandet kan smycket ändras drastiskt från originaldesignen, eller inte alls. Sist målar jag med emalj och glaserar, vilket ger smycket en vacker yta.
Hur är det kreativa klimatet i Sydafrika just nu?
– Mycket spännande tack vare alla unga, talangfulla skapare som dyker upp inom olika discipliner, framförallt designer av olika slag. Tyvärr saknar vi infrastruktur som krävs för att stötta dem, samt ett kreativt utrymme inom branschen. Många begåvade individer saknar en plattform för att visa upp sitt arbete. Ett exempel är att det är dåliga förbindelser till städer, det begränsar tillgången till ett kreativt nav. Johannesburg och Kapstaden sprudlar, just för att det finns bättre tillgångar.
Vad är det största missförståndet folk har om Sydafrika?
– Att vi inte är anpassade för en internationell publik.
Vad är det bästa med Kapstaden?
– Alla olika kulturer som ryms här. Det gäller för hela landet!