Framtiden är här igen! Och den här gången för den med sig bistra nyheter för alla som har det skrivna ordet som sitt yrkesområde och som inte presterar över medel.
Ni förstår, jag har tillbringat lite tid med den nya artificiella intelligensen ChatGPT och jag har konstaterat att den snabbt kommer göra många skribenter och journalister arbetslösa. ChatGPT har tagits fram av OpenAI, som ni kanske känner igen för tidigare succéer med mer bildbaserade artificiella intelligenser.
Så hur funkar denna AI? Låt mig ge ett par exempel.
När jag ber ChatGPT skriva en recension av ”Balenciaga-visningen” får jag tillbaka en text med följande öppning:
Balenciaga-visningen var ingenting mindre än en spektakulär upplevelse. Sättet som kläderna hängde på modellerna var nästan poetiskt, varje plagg ett mästerverk i sig. Färgpaletten var modig och slående, med livliga nyanser som fångade uppmärksamheten. Omsorgen för detaljerna var imponerande, med varje plagg noggrant tillverkat och konstruerat till perfektion.
Det tar nån sekund.
Jag ber den skriva en öppning till en roman där en transsexuell detektiv har problem med kokain och resultatet impar på mig – åtminstone om jag tänker på att det är en AI. Nu sägs det ju vara svårt att bli utgiven, men jag tror nog AI:n kan lyckas ganska snart inom genrelitteratur.
Kundtidningar, dussinromaner, en viss typ av recensioner, informativa texter om hållbarhet – ofta är de skrivna med en osviklig känsla för det generiska. Texter som dessa kommer skrivas av en AI inom en snar framtid.
Eftersom Kirstie Alley dött undrar jag om den kan skriva en dödsruna. På engelska är dess text perfekt men på svenska blir den lite konfunderad. Den inleder lite udda med att berätta om vad dödsrunor är, för att sedan sammanfatta Alleys karriär och avsluta med något som liknar en dikt:
Hennes liv var långt och fyllt,
hon skådespelade och skrev med glädje.
Kirstie Alley är nu borta,
hennes minne lever vidare i våra hjärtan.
När jag sedan ber den skriva en dikt om kärnvapen blir dess begränsningar tydliga. Det är uppenbart att ChatGPT saknar kreativ språkkänsla och när den överraskar så blir det ofta fel.
Men om vi är ärliga så är det många artiklar och krönikor och särskilt så kallat content som inte är tänkta att vara en gnutta kreativa. Och som inte behöver vara det. Internet svämmar ju över av SEO-styrda sajter där urvattnade texter suger in besökare med rätt ord – den typen av sajter lär nog bara bli fler nu.
Kundtidningar, dussinromaner, en viss typ av recensioner, informativa texter om hållbarhet – ofta är de skrivna med en osviklig känsla för det generiska. Efter att ChatGPT nu har gjort entré på scenen är jag övertygad om att texter som dessa kommer skrivas av en AI under överseende av en redaktör, och det inom en snar framtid.
AI:n gör misstag, den kan få fakta om bakfoten och den uttrycker sig ibland lite mekaniskt. Men den kan skriva limerickar (enbart på engelska) och den kan hämta inspiration från en författares stil. Det räcker långt för att konkurrera ut en stor del av alla vi som har det skrivna ordet som vårt yrkesområde.