Kim Jones lämnar Louis Vuitton :(
Den konstnärliga ledaren säger adjö till modehuset efter sju år. Denna nyhet är mest tråkigt för Louis Vuitton själva pga det är mycket Kims förtjänst att modehuset nu har en ledande ställning inom herrlyxsegmentet. Det är VERKLIGEN ingen underdrift att påstå att under Kims ledning har det anrika modehusets moderniserats och märkets herrkläder och accessoarer har funnit en ny audience. Bara senast förra säsongen överraskades modevärlden av att Drake släppte låten Signs på vårvisningen under Paris herrmodevecka, vilket blev en sensation och öppnade upp för fler sätt att tänka kring samarbeten mellan musik, lyxmode och streetwearkulturen. Det sistnämnda har dock alltid varit Kims melodi från att han drev sitt egna märke som nyexad Central Saint Martins-student till alla märken han har jobbat med sedan dess. Med det sagt så gråter vi en skvätt för Louis Vuitton som förlorar en very important person, men det står utan tvivel att Kim Jones nästa arbetsplats (Vilket redan nu ryktas att vara Burberry) drar vinstlotten!
Om Gosha och Burberry fick barn 5/5
Ingen missade väl Gosha Rubchinskiys andra samarbete med Burberry som avslöjades förra veckan på modeveckan i Jekaterinburg? Likt deras första samarbete gjorde det här oss inte heller besvikna. Kollektionen består av 13 delar och är en hyllning till Burberrys ikoniska ytterplagg och rutmönster. I den nya kollektionen får vi bland annat se oversized flanellskjortor och duffelrockar.
Liselotte Watkins och Sigrid Hjertén möts i konsthistorier 5/5
Älsk på detta! Den 17 januari drar en ny säsong igång av den hyllade tv-serien på svt, Konsthistorier. En serie där samtidskonstnärer får ta del av svenska konstnärspionjärers verk och liv. I det första avsnittet kommer vi med hjälp av illustratören Liselotte Watkins få upptäcka en av våra största modernistiska konstnärer Sigrid Hjertén. Vi ser fram emot att få djupdyka i både Hjerténs livsverk och privata liv.
Mordet på Gianni Versace blir tv-serie 3/5
I veckan släpps den andra säsongen av den amerikanska true crime-serien American crime story, som denna gång ska skildra mordet på modedesignern Gianni Versace. Familjen Versace är däremot inte helt med på noterna. De har nämligen inte haft någon som helst inblandning i skapandet av serien, som till stor del är baserad på Maureen Orths bok om mordet. Familjen menar att boken bygger på spekulationer och borde ses som fiktion. Trots det tror vi att tv-serien kan bli riktigt spännande med tanke på hur den första säsongen om O.J. Simpson hyllades. Men det lämnar en bitter eftersmak att familjen inte är med på produktionen, likt filmen om Ted Gärdestad som släpptes mot familjens vilja.
Youths in Balaclava 5/5
Dover street market har introducerat ett nytt samarbete med Youths in Balaclava. Det hela började med att de skickade ut fotografen Ryan O´Toole Collett till Singapore för att dokumentera öppningen av deras nya butik. På fritiden bad dem han att porträttera en annorlunda sida av landet som resulterade i att han hittade det kreativa kollektivet Youths in Balaclava. Gruppen förespråkar individualitet och att utforska varierande perspektiv till gatukultur i alla dess former. Mötet ledde till en dokumentär fotobok och t-shirts som släpptes i tisdags den 13 januari. Vi tycker det är spännande att Dover street market lyfter upp en grupp unga talanger och hoppas att vi får se mer av dem framöver!
Prada rotar i arkiven 4/5
Till sin höst/vinter 2018 har Prada rotat i arkiven och bland annat återupptäckt några gamla ikoniska Prada-mönster som de tryckt på skjortor i sitt signaturmaterial pocone-nylonet. Trycken på plaggen är en kombination av klassiska mönster från tidigare säsonger, bland annat har bananerna från vår/sommar 2011 satts i lågor med eldmönstret från våren 2012. Kollektionen presenterades under Milanos herrmodevecka i en lagerlokal kallad Prada Warehouse och gästerna satt på bubbel-inplastade lådor eller backar på ett golv täckt av veckad metall. Våra tankar vandrar osökt till Vetements senaste popup i Hong Kong. Överlag känns Pradas kollektion futuristisk och vi gillar att de har återskapat det gamla i en ny tappning.
Trump-projicering 5/5
Förra veckan på ett möte i vita huset refererade Donald Trump till bland annat Haiti och El Salvador som ”shithole countries”. Reaktionerna blev såklart starka, och många världen över riktade sin ilska mot hans uttalande. Konstnären Robin Bell reagerade på detta genom att skapa en ljusprojektion med ordet ”shithol”” som riktades mot ingången på Trumps hotell i Washington D.C. Det här är inte första gången Bell riktar kritik mot den amerikanske presidenten genom ljusinstallationer. Han och hans team har nämligen tidigare gjort flera projektioner som ska väcka debatt kring Trumps kontroversiella ledarskap.