Han säger att många av projekten gjordes klara till stor del redan under 2019. Det är en av anledningarna till att de ändå kan komma ut i år eller i början av nästa år, nästan som tänkt. Som alltid när det gäller Martin Bergström rör vi oss bland underliga örter och himlakroppar, naturen och dess myter skapar en värld där han blandar nya meningar med sina abstrakta men samtidigt organiska och råa mönster eller strukturer.
1 Opaque Objects, Skultuna x Martin Bergström
– Jag fascineras av saker med en lång historia, som Skultuna. Det är Sveriges äldsta företag och det har även funnits verksamhet på den platsen i Skultuna sedan järnåldern, så att det är ännu äldre. Jag var där och gick igenom arkiven för att se vad jag skulle kunna göra. Grunden för kollektionen blev platsen och Skultunas historia. Och materialet, mässingen – det var ju ingen slump att det hamnade där, med ån och närheten till gruvorna. Jag sökte efter något som var kopplat till platsen men också till rymden och till materialet.
– Man ser ju vad man ser, men jag hittade en växt som heter bolmört och de fröna är helt magiska. De är gjorda för att ligga i jorden och om man börjar gräva så aktiveras de och kommer upp. Jag hittade en bolmört i Skultuna och det var som ett litet tecken. Och så vill jag koppla det med rymden och jag pratade med Aron Erstorp på Nordiska Museet och vi hittade att det fanns en ganska stor meteorit som som heter Ställdalenmeteoriten och den syntes från Oslo till Stockholms skärgården och slog ner inte så långt från Skultuna 1876. Strukturen i halsbanden är därför något slags korsbefruktning av meteoriter och bolmörtsfrön.
– När jag gör smycken så gör jag modellerna för hand och sedan 3D-scannas och 3D-printas och sedan blir det en gjutform i vax. Det är smycken och inredning och egentligen skulle inredningen komma innan smyckena men på grund av corona blev det tvärtom. Så det kommer ljusstakar och skålar i samma struktur senare, inklusive en kukring, men den går under etiketten servettring XL.
2 Splendor Solis – en ny klädkollektion
– Splendor Solis handlar om det här året. Mycket har stått stilla men jag kände att jag ville hitta det positiva i den här ångesten. Jag gick tillbaka till min barndom och när jag var tre år gammal så kunde jag hela Nordisk flora utantill. Så istället för att läsa nyheterna i år så läste jag varje morgon om en ny blomma. Om du har ångest, läs inte nyheterna, ta en blomma per dag i stället, det är mitt råd.
– Under fyra månader kunde jag inte träffa min man som var i Finland och jag gjorde ett plagg som jag skickade till honom och så dansade han i det på andra sidan havet. Det blev projektet The sea between och ur den idén föddes Splendor Solis, en hyllning till solen. Det är plagg som man kan hänga upp på väggen, man kan ha dem på sig eller dansa i dem.
– Jag jobbade med dansare från Cullbergbaletten för bilderna. Jag ville göra något som handlade om killar och poesi, göra något positivt och att man längtar efter kroppar i den här tiden då man isolerar sig. Med fotografen Thomas Klementsson funderade jag på hur man skulle få ihop det och då tänkte vi på Biologiska museet som just nu är helt stängt. Det är ett magiskt museum och en plats som är där hela tiden men som är borta från folks medvetande typ. En plats som reflekterar vår tid, en låst värld som bara är där.
– Men Splendor Solis är en bok från 1500-talet. Alla bakgrunder på plaggen är inspirerade av den boken och de mörka solbilderna i den, något av de vackraste jag har sett. Printsen är näckrosor och det är också en symbolisk blomma, det handlar om återfödelse. Kroppar, blommor och döden, så kan man sammanfatta kollektionen.
3 Scenbild och kostym till Rip Tide på Kungliga Operan
– Det här är ett drömprojekt med Hlín Hjálmarsdóttir som koreograf och med El Perro del Mar och Jacob Haage som gör musiken. Det är 25-30 dansare och jag gör kostym och scenbild. Stycket heter Riptide. Jag började jobbade jobba med uppsättningen för ett och ett halvt år sedan och då var den tänkt ha premiär i februari nästa år. Riptide är den där konstiga, farliga strömmen som kommer vid stränder när två strömmar möts. Premiärdatum är nu satt till 31 mars, men det kan vara bra att hålla koll på Operans hemsida också.