Vi vet alla hur det känns. Beats i blodomloppet. Couturekreationer som får oss att tappa luften. Ord som river hål i hjärnan. Filmer som framkallar svindel. Konst som får det att svartna för ögonen.
Snart kan det bildliga bli bokstavligt. I den allmänna debatten må Darwins evolutionsteori fortfarande ställas mot skapelseberättelsen. Men den som blickar framåt, bara ett par decennier, inser med skräckblandad förtjusning att det verkliga slaget står mellan teknologisk och biologisk evolution.
Maskinerna kommer inom kort att vara intelligentare, uthålligare, roligare, kärleksfullare, mer kreativa, billigare i drift och en bra bit sexigare än vi. Kommer vi kunna motstå frestelsen att bli bättre på allt? Eller blir driften att förenas med maskinerna för stark för att stoppa? Kommer vi människor anta nya, uppdaterade livsformer? Står vi inför teknolutionens era – en ny tid då maskin och människa blir ett?
I det här numret av Bon inspireras vi av teknolutionens första stapplande steg. Anders Rydell får nya robotben i Sydkorea. Sam Sundberg manipulerar sitt minne med illegala piller. Intelligent mode letar sig innanför huden. Och i Beijing skapar hyperteknologiska konstnärer nya virtuella megalopolislandskap.
Om teknolutionen blir verklighet kommer den att förvandla våra kroppar. Men, viktigast av allt, våra sinnen. Om vi lär oss kommunicera som maskiner blir talet, tangentbordet och det förälskade glittret i ögonen överflödiga. Kommunikationen kan flöda obehindrat från hjärna till hjärna. Och om konsten, kapitalet, musiken, politiken, filmen, familjen, modet – allt det vi kallar livet – blir en del av vår hjärnsubstans kommer inget längre att vara som förr.
Teknolutionen leder in oss på helt nya vägar. Skapar nya sorters verk. Och nya sorters katastrofer. Den kommer inte alltid att vara så vacker som i det här numret av Bon. Men än så länge tillåter vi oss att drömma.