Är mars februaris störiga lillasyster som hänger sig kvar trots att man inte vill? Som täcker solen 30 dagar extra bara för att retas? Det känns åtminstone så just nu. Ingen verkar glad. Alla verkar trötta. Och på det måste vi stå ut med att Gina Tricot har tagit över feminismen och att den enda som bryr sig om att klimatet är åt helvete är Ola Söderholm och Greta Thunberg, alla andra verkar leva på som vanligt.
Men för att muntra upp stämningen lite i detta dystra tänkte jag tipsa om olika saker man kan se, läsa, lyssna på och göra som faktiskt går att njuta av, för vad är kulturen och konsten till för om inte att hjälpa oss framåt eller åtminstone stå ut.
Mia Engbergs Lucky one
Minns ni den fantastiska dokumentären Belleville baby som kom 2013, en nästan hypnotisk berättelse där Mia Engberg skildrade en trasslig kärlekshistoria mellan henne själv och fransmannen Vincent under hennes tid i Paris som ung. Nu är hon tillbaka med en uppföljare där Vincent, utkommen från fängelset, försöker balansera sitt liv som tonårspappa samtidigt som han lever som kriminell i den undre världen. En melankolisk och hjärtskärande gestaltning som kanske inte överträffar sin föregångare men det är absolut en filmupplevelse att rekommendera.
Lars von Triers The house that Jack built
Är detta Triers galnaste film? Jag tror det. En historia om en brutal och sadistisk seriemördare vid namn Jack, spelad av Matt Dillon, som dödar människor på löpande band igenom hela filmen. Om du inte gillar att se våld, blod och kroppar som torteras, styckas och blir levande begravda är detta ingen film för dig. Men om du står ut är detta faktiskt en ganska komisk(?) film som är extremt snyggt fotad, med bra skådespeleri och en helt fantastisk epilog, där Jack vandrar genom helvetet, som verkligen är värd att vänta in trots filmens dryga speltid på två och en halv timme.
Lina Mannheimers Parning
Oj, vilken fin dokumentär detta här. Den handlar om Naomi och Edvin, två charmiga sjuttonåringar som försöker navigera sig fram i dejtingvärlden och sedan blir förälskade. Men vad är skillnaden mellan vänskap och kärlek? Ett intimt, naket och känslofyllt porträtt av hur det är att vara ung i en värld där nästan all kommunikation sker på internet. En gränslös marknad där allt verkar vara möjligt.
Elif Batumans Idioten
Om du är kär i en idiot som hatar dig är detta en roman för dig. Året är 1995 och e-posten har precis kommit. Selin anländer till Harvard och är kunskapstörstande, lång och förvirrad. På litteraturvetenskapen lär hon känna den excentriska och uppenbara Svetlana, som oturligt nog presenterar henne för den otillgängliga mystiska Ivan. De inleder en relation som till en början bara sker på mail, Selin blir såklart kär, oundvikligt med så mycket yta för projiceringar, men frågan är om Ivan kan leva upp till den han blivit online i verkliga livet? Läs!
Zara Kjellners Manhattan
Manhattan är en öm berättelse om en dotter och en mamma som faller sönder, om den unga kvinnan Sonia, hennes mamma Olga och den dominanta pojkvännen Diego. En berättelse där vi i ett år får följa en ung kvinnas liv i kampen om att vara sin egen när omvärlden ständigt försöker placera henne som biroll i andras berättelser. Lita på mig när jag säger att detta är vårens roman.
Karl Ove Knausgårds Min kamp 1-6
Jag vet att det är försent att ge det här tipset men det skiter jag i. Detta är min bästa litterära upplevelse i livet. Caroline Ringskog skrev nyligen en text om att vi ständigt försöker förneka att smärta är en del av livet. I detta svinlånga autofiktiva roman-projekt går det inte att förneka att lidande finns oavsett vem du är, hur du lever och hur kär du är. Om du fortfarande inte har läst Knausgård så måste du helt enkelt bara göra det och om inte nu så när?
Jane Eyre på Folkteatern i Göteborg
En av Sveriges absolut bästa författare Tone Schunnesson tolkar Charlotte Brontës Jane Eyre i regi av Ragna Wei, kan scenkonst bli mycket bättre än så här? Svar nej. Om du har vägarna förbi Göteborg eller har (o)turen att bo där så se denna magiska pjäs, en vild dramatisering där en 1800-talsroman möter Tripprapporter.
Total strukturalitet på Brunnsgatan 4
Om du är rik och vill bli underhållen är detta absolut inte något för dig, åtminstone inte om vi ska lyssna på Ossian Melin som tillsammans med Anton Hellström och Filip Aladdin gick av scenen när de spelade upp sin pjäs Total skrukturalitet för en grupp rika finansmän förra fredagen. Men om du däremot gillar Killinggänget-referenser, ambitiös scenografi och hö, bokstavligen talat, och hatar Absolut art, artisten Varg och allt som har med reklam att göra är den här pjäsen något för dig.
Stormens utveckling med Ola Söderholm
Inget varar för evigt. Så är det bara. Det gäller även för den underbara podden Lilla drevet som vi kunnat följa i flera år. Men som vi alla har misstänkt kunde Ola Söderholm inte överleva utan att podda och nu är han aktuell med sin alldeles egna podd Stormens utveckling. Inte lika mysig som drevet men ett fungerande plåster på såren för alla förkrossade drevet-fans.
Della HerStory med Simon Svensson, Jonatan Unge och K. Svensson
Kan det vara så enkelt att kvinnohistoria blir så mycket roligare att lyssna på när killar berättar den? Eller är det för att detta är en podd med Sveriges tre roligaste komiker? Jag hoppas på det sistnämnda. Jonatan Unge, Simon Chippen Svensson och K. Svensson väljer ut en kvinna per avsnitt och dyker ner i hennes livshistoria. Roligast är som vanligt Jonatan Unge, men det är väl ingen nyhet.
Daddy issues med Julia Frändfors och Julia Lyskova
Till en början blev jag stressad av den här podden. Jag trodde att Perfect Day kanske lurat Julia Frändfors och hennes kompanjon Julia Lyskova in i en podd-studio och spelat in i smyg när de pratade om deras allra innersta hemligheter. Men så var som tur inte fallet, utan detta är två smarta och medvetna personer med full koll på vad det gör som berättar historier om deras liv med högt skvallervärde och mycket humor.