När Atlas Television intar Hilma i Stockholm den 19 maj gör de det med fullständig medvetenhet om den hierarkiska värld som de lever i. Och även om kvällen de döpt till Atlasgruppens tårar möjliggörs med hjälp av den makt och de pengar som den hierarkiska samhällsordningen genererar, ser de detta samarbete som ett tillfälle att utforska potentialen i att sammanföra uttryck och värderingar snarare än att separera dem. Deras främsta inspirationskälla är filmklassikern Picassos äventyr (1978), som utöver sin surrealistiska humor och sitt säregna scenografiska uttryck, ifrågasätter konstnärlig autencitet på ett sätt som fortfarande känns högaktuellt. I Picassos äventyr är pengar gigantiska, rättigheterna till Picassos konst säljs till ett företag som producerar mintpastiller, hans konst industrialiseras och konstnärens kropp blir en turistattraktion mot sin egen vilja.
I ett liknande klimat lever och verkar Atlas Television, men istället för att ge upp tar de varje chans att dra lärdom från deras omgivning. Kanske för att en dag lyckas underminera den.
Konstnärerna Duda Bebek och Alexandra Karpilovski är duon bakom Atlas Television. Nu kurerar de det första av fyra nedslag i det nya konceptet Made By. Konceptet är ett samarbete mellan Pistonhead Foundation (grundat av Spendrups) och Luger, och dess uttryckliga syfte är att erbjuda utvalda kreatörer möjligheten att förverkliga deras visioner. De fria tyglarna tycks ovanligt generösa, men konsten har fortfarande ett pris. Som i någon slags tacksamhetsskuld för att företag vill finansiera kultur syns och nämns företagen stort vid sidan av de kvällar som kreatörer kurerar; ett ogenerat bevis på deras så kallade givmildhet och deras oavbrutna hängivenhet gentemot konsten. Den slutgiltiga anledningen till varför de bidrar till kulturell utveckling beror trots allt på att de vill främja näringslivet – det vill säga dem själva.
***
Vad är Atlas Television?
– Vi startade Atlas Television med inspiration från Öppna Kanalen; en fri plats utan restriktioner, och lite i skymundan. Atlas Television är som Öppna Kanalen fast med Dramatenvisioner.
Dramaten är väl knappast en plats i skymundan?
– När det kommer till våra Dramatenvisioner så menar vi till stor del produktionsmässigt. Med Atlas Television skapar vi situationer av väldigt mångsidig karaktär med hjälp av dekor och stämning. Vi drömmer om att producera föreställningar på en nivå som platsar på en stor scen.
Berätta om vad det finns att uppleva under Atlasgruppens tårar.
– Ni kommer få uppleva överraskningar och framträdanden i mångfald.
En akt kommer vara en grymt pumpig hitlåt av en sångerska som även är både kroppsbyggare och erotisk filmstjärna. I kontrast till detta har vi ett fantastiskt a cappella-framträdande som kommer få våra tårar att rinna av skörheten och styrkan i artistens röst. Vänta er en kväll av spänning med en stämning som bara kan skapas genom lust, öppenhet, dedikation och en stor nypa humor.
”Atlas Television hoppas på att kunna släppa egot och mötas i korta sekvenser, och röra oss lite bak, fram och sidleds.”
Filmen, Picassos äventyr, som är er främsta inspirationskälla till er kurerade kväll på Hilma, inleds med ett citat från Pablo Picasso: “Konsten är en lögn som visar verkligheten”. Tror ni att det är så?
– Konst är en individuell smakfråga där känslor styr. Dock är det ofta även ett slags personlig vendetta, ett onödigt ego som ibland tror på sin sanning för hårt. Vi tror på ett accepterande där alla har sitt universum med sina egna sanningar. Allt är ändå föränderligt och människor befinner sig i olika faser och tillstånd i livet. Atlas Television hoppas på att kunna släppa egot och mötas i korta sekvenser, och röra oss lite bak, fram och sidleds.
Att kvällen tar avstamp i just Picassos äventyr antyder att era tankegångar inför evenemanget har många lager. Gösta Ekmans karaktär (Picasso) är beroende av att sälja sin konst, men känner sig begränsad när den kommersialiseras i för hög grad. Samtidigt tycks den ultimata befrielsen vara när hans namnteckningar försvinner från hans tavlor och hans konst förlorar sitt värde. Hur ställer ni er inför att konceptet Made By möjliggörs genom att samarbeta med företag?
– Precis som med egot och det hårda grepp om idéerna kring vad som är äkta, gäller det värderingar också. Sedan många år tillbaka har vi på egen hand arrangerat utställningar, tillställningar och initierat projekt utan någon som helst budget eller samarbetspartner. Det viktiga för oss är att få drömma, skapa och utvecklas – kommer något i vägen är det konstens sätt att försöka hitta nya vägar att gå. Vi testar oss fram för att undersöka vad som känns bra för stunden och lär oss av det. Kanske försöker vi tänka buddhistiskt kring sådana här frågeställningar. Det är kanske då det blir som mest ”äkta” även om vi har rötterna nere i marken.
Till vilken grad kan personliga värderingar offras för att konsten ska få ta plats?
– Det är en ständig avvägningsfråga. Men det är viktigt att från start vara klar över vilka friheter, rättigheter och skyldigheter man har i ett projekt som sponsras av större företag.
Det är också en svår fråga eftersom alla parter har sina egna vinningar att få ut av ett sådant samarbete. Det viktiga tror vi är att inte känna ånger, att se varje projekt som en lärdom och förhoppningsvis få visualisera sin egna vision. I detta fall genom att sammanföra olika konstnärliga uttryckssätt till ett, och att på så sätt börja sudda ut de hierarkiska gränserna.
Och även om inga uppoffringar sker när det kommer till själva skapandet så associeras ens namn automatiskt med kommersiella företag. Är det problematiskt?
– Vi anser inte det. Atlas Television är fristående som kanal. Det ligger ingen prestige i det för oss.
Made By: Atlas Television äger rum den 19 maj på Hilma i Stockholm. Läs mer om evenemanget här.