”Finns det något sätt att bygga vidare på det vi har tillsammans? Vad betyder alla stora ord som trygghet, ansvar, rättvisa och frihet?”
Med de frågorna inleds Sång till välfärden. Sara Parkman och Hampus Norén har tillsammans med Alexandra Loonin skapat ett mäktigt men sårbart körverk som undrar ”Hur gör vi för att leva gott tillsammans på denna plats?”
Det är något speciellt med musik som inte handlar om individuell kärlek, hjärtesorg eller lycka, utan om konkreta politiska tankar och sorg över samhälleliga problem. Jag tänker på när The Knife gjorde För alla namn vi inte får använda för Europa Europa 2014, som snart ska följas upp med en fortsättning. Även om de är väsensskilda så är båda dessa exempel på musikaliska uttryck med stark politisk kraft. Parkman och Norén förklarar att de ”musikaliskt ville arbeta med körsångens tradition av folklighet men också addera en konstnärlig spets. Utmanande men inte för svårt, nyskapande men tryggt. Tydlig inspiration har varit den sakrala traditionen, ABBA, ljud som skapas av händer och svensk folkmusik.”
Det underfundiga med att det är just körsång om välfärden kan inte undgå någon, gemenskapen och kollektivet som en unison röst. I det åttonde och sista spåret på plattan Vad ska du bli mitt barn? sjunger kören att ”du ska bli en del av någonting, del av det som är vi”. Genom att lyssna på Sång till välfärden kan du också påminnas om att du är en del av någonting som är vi. Ett vi som behöver släppa in fler, och ifrågasätta sig självt tillsammans.
Sång till välfärden har skapats på uppdrag av Riksteatern och körverket turnerar just nu runt i Sverige i form av en föreställning. Albumet släpps via labeln Sing a song fighter fredag 23 mars, och kommer bland annat att finnas på Spotify. Albumets (otroligt fina) omslag är illustrerat av konstnären Edith Hammar.
Artist Sång Till Välfärden
Musik Sara Parkman & Hampus Norén
Text Alexandra Loonin, Hampus Norén & Sara Parkman
Kör Stockholms Indiekör
Label Sing A Song Fighter